Slovenija 21.4.2012 11:33

Festival Lent, Festival Maribor in Vilenica z evropskimi sredstvi

Maribor, 21. aprila - Na letošnjem razpisu za sofinanciranje prek evropskega programa Kultura so si sredstva uspeli zagotoviti trije slovenski festivali. Festival Lent in Festival Maribor sta prejela najvišja možna denarna sredstva, to je 100.000 evrov, festival Vilenica pa nekaj več kot 77.000 evrov.

Maribor. Plakat Festivala Lent 2011. Foto: Bojan Šuštar/STA Arhiv STA

Maribor.
Plakat Festivala Lent 2011.
Foto: Bojan Šuštar/STA
Arhiv STA

Med 275 prijavljenimi je bilo za sofinanciranje v letošnjem letu skupaj izbranih 14 festivalov. Razpis je bil težak 1,5 milijona evrov.

Najbolje se je odrezal Festival Lent, ki je prejel vse možne točke, so v sporočilu za javnost zapisali v Narodnem domu Maribor, ki vsako poletje organizira ta najbolj množično obiskan festival v mestu ob Dravi.

Lent je komisijo prepričal predvsem z zelo široko kulturno in geografsko raznolikostjo ter vključevanjem umetnikov z vse Evrope, dostopnostjo kulture najrazličnejšim javnostim, oživitvijo zapostavljenih kotičkov starega mestnega jedra, programi za otroke ter z geslom LENTanje kot skupnim imenovalcem festivalskih aktivnosti.

Skoraj vse točke je prejel tudi Festival Maribor, ki s spajanjem starih in novodobnih klasičnih ritmov ter največjimi imeni klasične glasbe presega tako lokalne kot nacionalne okvirje. Letos se bo festival odvil med 5. in 15. septembrom.

Kot je za STA povedala direktorica festivala Brigita Pavlič, je pomoč s strani Evropske unije izjemnega pomena. Festival je s tem prejel odločilno finančno injekcijo, po drugi strani pa imajo dodeljena sredstva tudi simbolni pomen. "Če si prepoznan v tujini, te tudi doma bolj cenijo," je dejala.

Mednarodni literarni festival Vilenica je srečanje pesnikov, pisateljev, dramatikov in esejistov iz Srednje Evrope, ki ga Društvo slovenskih pisateljev v sodelovanju s Kulturnim društvom Vilenica organizira na Krasu in drugod po Sloveniji.

Sredstev iz EU bosta letos deležna še dva slovenska festivala, ki sta bila izbrana lani, ko se je še zadnjič odločalo o triletnem financiranju. To sta festivala Mladi levi in Ex Ponto, ki prejmeta po 100.000 evrov.