Slovenija 17.4.2012 9:14

V stiškem muzeju krščanstva razstava ob 550-letnici ljubljanske škofije

Stična, 17. aprila - V Muzeju krščanstva na Slovenskem v Stični bodo drevi ob 18. uri odprli razstavo, ki so jo ob 550-letnici ustanovitve ljubljanske škofije pripravili v Nadškofijskem arhivu v Ljubljani. Gostujočo razstavo bo odprl upokojeni nadškof metropolit Alojz Uran, na ogled pa bo do 20. maja.

Kot so sporočili iz stiškega muzeja, je Nadškofija Ljubljana ob 550-letnici ustanovitve izdala obsežno monografijo z naslovom Ljubljanska škofija 550 let, vzporedno s to pa je Nadškofijski arhiv pripravil enako naslovljeno priložnostno razstavo.

Omenjeni prikaz na 17 tematsko zasnovanih panojih v sliki in besedi predstavlja vlogo ter pomen ljubljanskega Gornjega Gradu, ustanovitev ljubljanske škofije, njeno rast in razvoj, obdobje protestantizma, katoliško prenovo in rekatolizacijo Notranje Avstrije, kulturo in znanost ter novo podobo ljubljanske nadškofije leta 1788.

Predstavljeni so tudi ljubljanska škofija v Ilirski metropoliji, razcvet katoliškega življenja od sredine 19. stoletja naprej, versko življenje do druge svetovne vojne, tragedija druge svetovne vojne in povojna obnova, ustanovitev ljubljanske metropolije leta 1968, nova podoba ljubljanske metropolije leta 2006, karitativna in misijonska dejavnost ter razvoj verskega življenja in izobraževanje.

Gostujoča razstava se nekoliko razlikuje od njene izvirne ljubljanske postavitve, v Stični pa bodo razstavljene še knezoškofovske insignije in dva Vurnikova mašna plašča iz Ljubljane. Nekaj liturgičnih predmetov bo tudi iz stiške muzejske zbirke, so še sporočili prireditelji.