Na hitro prelistano 21.4.2012 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 21. aprila - Pri Eko knjigi je izšla druga reportažna knjiga Alenke Klopčič z naslovom Od Londona do Černobila, pri KUD Lema pa pesmi hrvaškega avtorja Franka Bušića Morana. Pri KUD Logos so izdali teoretsko delo Sonje Weiss Zrcalo resnice, pri Tehniški založbi Slovenije pa novo slikanico o Baliju, ki se tokrat vozi s kolesom.

Ljubljana. Knjiga avtorice Sonje Weiss z naslovom Zrcalo resnice. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorice Sonje Weiss z naslovom Zrcalo resnice.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorice Alenke Klopčič z naslovom Od Londona do Černobila. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorice Alenke Klopčič z naslovom Od Londona do Černobila.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorice Magdalene Laurent Richard z naslovom Bali se vozi s kolesom, ki jo je izdala Tehniška založba Slovenije. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorice Magdalene Laurent Richard z naslovom Bali se vozi s kolesom, ki jo je izdala Tehniška založba Slovenije.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorja Franka Bušića z naslovom Morana. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorja Franka Bušića z naslovom Morana.
Foto: STA

OD LONDONA DO ČERNOBILA - NOVO REPORTAŽNO DELO ALENKE KLOPČIČ

Od Londona do Černobila je naslednica avtoričinega lanskoletnega reportažnega prvenca z naslovom Od Samsa do Bakuja. Tudi tokratno reportažno delo je namenjeno "hitrejšim" popotnikom oziroma "poslovnim turistom". Avtorica v delu opisuje kraje od Londona, prestolnice kraljevine, do ukrajinskega Černobila, ki je bil v 80. letih minulega stoletja še živahno, hitro razvijajoče se mesto, danes pa velja "za mesto duhov". Klopčičeva skuša prikazati znatne razlike med državami, ki geografsko niti ne ležijo tako daleč narazen. Kot ugotavlja, razlike obstajajo, vendar želi obenem pokazati tudi, da lahko z malimi premiki in odločitvami prispevamo k uravnavanju tega svetovnega neskladja - v korist šibkejšim. Knjigo je oblikoval Roman Peklaj.

MORANA - NABOR PESMI HRVAŠKEGA "ZUNAJSERIJSKEGA" UMETNIKA

Franko Bušić je hrvaški "zunajserijski" umetnik. Njegovo ustvarjanje obsega poezijo, prozo, esejistiko, slikarstvo, strip, ilustracijo, fotografijo in performans. Je uspešen avtor haikujev in "haikujevske" ilustracije haige. Imel je okoli 40 samostojnih likovnih razstav, pesmi piše tudi v slovenščini. Bušićevo literarno "ideologijo" je mogoče zajeti s pojmi: avantgardizem-modernizem, zavračanje okorele forme in jezika, logike, razuma, meščanskega moralizma, podzavest, spontanost, uporništvo, provokacija, anarhoidnost in levičarska družbena kritičnost. Ker sta "pravi nadrealizem" in "pravi dadaizem" gibanji z začetka preteklega stoletja, Bušić iz njiju povzema le tiste "neminljive" elemente, ki jih intimno občuti kot še vedno aktualne in spodbudne za lastno ustvarjalnost. Tudi zato vsako pesem kot "dnevniški zapis" označi s časom in prostorom nastanka, je v spremni besedi zapisal Ivo Antič.

ZRCALO RESNICE - TEORETSKA KNJIGA WEISOVE O PLOTINOVEM FILOZOFSKEM DELU

Weissova se v delu, podnaslovljenem Mit in alegorija pri Plotinu, v uvodnem delu posveča hermenevtičnem vprašanju Plotinove rabe pisane besede, katere majhen, a ne nepomemben del predstavljajo tudi njegove mitološke alegorije, prispodobe in včasih celo alegorične interpretacije. Po poročanju Plotinovega učenca Porfirija namreč njegov učitelj skoraj do svojega 50 leta ni napisal ničesar. Razlogov zato je bilo več, med drugim tudi prisega, s katero se je zavezal, da ne bo izdal skrivnosti nauka svojega učitelja Amonija Sakasa. Plotin se je pozneje te obljube držal le v toliko, da v svojih delih ni oznanjal učiteljevih naukov, je pa v svoje raziskovanje prenesel Amonijev um in lastno kreativno misel, s katerima je pretresal najrazličnejša dela platonistične, stoiške in pitagorejske šole, je avtorica zapisala v uvodnem delu knjige.

BALI - NOVA SLIKANICA DOGODIVŠČIN KUŽKA BALIJA

Bali je ljubek in radoživ kužek z modrim noskom, ki je plašen in radoveden, predvsem pa prekipeva od energije in navdušenja. Živi z mamico in očkom, ima pa tudi babico in dedka ter veliko prijateljev. Zgodbice o Baliju obravnavajo prigode iz vsakdanjega življenja, s katerimi se srečuje večina otrok. Tokrat se s prijateljico muco Saro in njeno mamo Žažo odpravi v park, kjer se mala nadebudneža preizkusita v vožnji s kolesom. Slikanici so dodane igre in dejavnosti, ki otroke spodbujajo k razmišljanju in raziskovanju. Avtorja slikanice sta Magdalena in Laurent Richard, za prevod je poskrbela Jolanda Bučevec.