Svet 19.4.2012 6:00

Britanski filmski inštitut pripravlja retrospektivo Alfreda Hitchcocka

London, 19. aprila - Britanski filmski inštitut (British Film Institute) v sklopu festivala London 2012, ki vključuje pestro kulturno dogajanje ob londonskih olimpijskih in paraolimpijskih igrah, pripravlja retrospektivo del Alfreda Hitchcocka. Trimesečni dogodek bodo poleg filmskih projekcij zaznamovali tudi performansi številnih umetnikov in razstava.

V treh mesecih bodo predvajali 58 Hitchcockovih filmov, med drugim Psiha, Vrtoglavico in Ptiče, nekatere projekcije pa bodo pospremili z glasbeno spremljavo v živo. Britanski filmski inštitut pripravlja tudi razstavo, s katero se bodo poklonili Hitchcockovemu ustvarjanju, poroča britanski BBC.

Kreativna direktorica britanskega filmskega inštituta Heather Stewart je na torkovi predstavitvi povedala, da je tudi njihov inštitut v sklopu olimpijskega leta želel pripraviti "nekaj velikega".

"Ideja, da bi filme, ki veljajo za visoko umetnost, povezali z zabavo, je za nekatere še vedno težko sprejemljiva," je dejala Stewartova in dodala, da je Hitchcock spremenil filmsko zgodovino na način, kot je Picasso spremenil pojem moderne umetnosti.

V sklopu retrospektive bodo med drugim na pročelje britanskega muzeja 6. julija predvajali film "Blackmail", ki ga je Hitchcock posnel leta 1929. Projekcijo bodo pospremili s performansom skladatelja, glasbenika in pisatelja Neila Branda. Boksarsko dramo "The Ring", ki je nastala leta 1927 po Hitchcockovem izvirnem scenariju, bodo v Hackney Empire prikazali ob živi glasbi umetnikov Soweta Kincha in Nitina Sawhneya.

Predsednik združenja londonskih filmskih kritikov Jason Solomons je poudaril, da "gre za sodoben projekt, ki Hitchcocka prikazuje kot zanimivega britanskega 'indie' režiserja".

"Alfred Hitchcock je eden največjih umetnikov 20. stoletja, ki nas je, kot vsi veliki umetniki, pripravi do tega, da na svet gledamo drugače," je za BBC povedala direktorica festivala London 2012 Ruth Mackenzie.

Alfred Hitchcock (1899-1980) se je v filmsko zgodovino zapisal predvsem kot mojster suspenza in srhljivke. Deloval je tako v času nemega, kot tudi barvnega filma, znan pa je predvsem po filmskih kadrih, ki pri gledalcih vzbujajo napeto pričakovanje. V svoji več kot pol stoletja trajajoči karieri je prejel številne nagrade, med drugim dva zlata globusa, osem nagrad Laurel, nagrado za življenjsko delo, večkrat je bil tudi nominiran za oskarja.