Slovenija 19.4.2012 14:06

V Kinodvoru premiera dokumentarnega portreta Evalda Flisarja

Ljubljana, 19. aprila - V Kinodvoru so premierno predstavili dokumentarni televizijski portret pisatelja, popotnika in urednika Evalda Flisarja z naslovom To nisem jaz. Film je režiral Damjan Kozole, ki je skozi niz Flisarjevih življenjskih izkušenj skušal ujeti del pisateljevega nemirnega duha. Portret bodo na 1. programu TV Slovenija prikazali v nedeljo, 22. aprila.

Ljubljana. Kinodvor. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Kinodvor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Dokumentarni film predstavlja življenje enega najvidnejših slovenskih pisateljev po kronološkem vrstnem redu. Flisar tako spregovori o svojem otroštvu, potovanjih v različne dele sveta, med katerimi je odkrival samega sebe, pisanju zgodb in iger, uredniškem delu, "prekletstvu", ki ga spremlja, ter miru, ki ga je v svojem življenju iskal in naposled našel. Portret bogatijo arhivski posnetki z gostovanj njegovih predstav v tujini, ki jih Flisar podkrepi z anekdotami.

"Človeka ne moremo spoznati v resnici, lahko samo dobimo neko predstavo o njem. Tukaj smo dobili predstavo o človeku, ki zase vztrajno trdi - to nisem jaz," je ob premieri za STA povedal Flisar.

Film so snemali v Londonu, Kairu, Aleksandriji, Kalkuti, Ljubljani, Lazih pri Kostelu in na Himalaji. Kozoleta ni zanimalo ne le naštevanje, kaj je Flisar naredil in kako pomemben avtor je. "Želel sem ujeti njega kot človeka, ga razgaliti in pokazati, kdo je v resnici Evald Flisar," je za STA povedal Kozole.

Dokumentarni portret je nastal v sodelovanju med producentsko hišo Vertigo Emotion Film in RTV Slovenija.