Svet 19.4.2012 17:22

Turk na svetu ministrov za kulturo držav Jugovzhodne Evrope

Beograd, 19. aprila - Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) Žiga Turk se v Beogradu udeležuje sveta ministrov za kulturo držav Jugovzhodne Evrope, ki mu je v minulem letu predsedovala Srbija. Predsedovanje svetu letos prevzema Slovenija, Turk pa bo v sklopu dogodka opravil nekaj bilateralnih srečanj, so sporočili z ministrstva.

Ljubljana, MIZKŠ. Minister za izobraževanje, kulturo, znanost in šport Žiga Turk. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, MIZKŠ.
Minister za izobraževanje, kulturo, znanost in šport Žiga Turk.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Osrednji del srečanja bo potekal v petek v novih prostorih Jugoslovanske kinoteke. Odprl ga bo srbski minister za kulturo, obveščanje in informacijsko družbo Predrag Marković, po poročanju srbske agencije Tanjug pa se ga bodo udeležile delegacije iz 12 držav Jugovzhodne Evrope.

Na srečanju bo Srbija povzela rezultate in prioritete, ki so si jih zastavili v času predsedovanja svetu ministrov za kulturo držav Jugovzhodne Evrope. Srbija je predsedovanje aprila lani prevzela od Romunije.

V petek bodo med drugim podpisali program sodelovanja na področju kulture in umetnosti med Srbijo in Makedonijo. Kot so sporočili iz MIZKŠ, se bo minister Turk v sklopu sveta sestal z ministroma obeh držav.

Sprejeli bodo tudi deklaracijo, ki bo vključevala sklepe, sprejete na konferencah Kriza in filmska industrija v Jugovzhodni Evropi - izzivi v financiranju mikro-proračunskih filmov ter Zaščita in ohranjanje avdiovizualne dediščine v Jugovzhodni Evropi.

Po sprejemu deklaracije bo ob zaključku konference potekala uradna predaja predsedovanja sveta ministrov za kulturo držav Jugovzhodne Evrope Sloveniji.