Slovenija 22.4.2012 4:00

V Mariboru finale za veliko zborovsko nagrado Evrope

Maribor, 22. aprila - Mariborska Dvorana Union bo danes gostila sklepno dejanje tekmovanja za veliko zborovsko nagrado Evrope, na katerem se bodo pomerili nekateri najboljši pevski zbori na svetu. Eno najprestižnejših mednarodnih zborovskih tekmovanj bo prvič potekalo v Sloveniji, na njem pa bodo nastopili zbori z Japonske, Filipinov, Švedske in Ukrajine.

V finale pridejo le zmagovalci vseh tekmovanj Zveze za veliko zborovsko nagrado Evrope iz preteklega leta. Tekmovanja so lani potekala v Sloveniji, Bolgariji, Franciji, Italiji in Španiji, na njih pa so lahko sodelovali zbori z vsega sveta.

Tako se bodo danes za veliko zborovsko nagrado Evrope pomerili mešani odrasli zbori Sofia Vocalensemble s Švedske, Ateneo de Manila Colege Glee Club s Filipinov, Harmonia Ensemble ter Vox Gaudiosa z Japonske in Oreya iz Ukrajine. Ker nikoli prej ni bilo v finalu toliko zborov izven Evrope, čaka poslušalce po besedah programske vodje festivala Mihele Jagodic dokaj eksotičen program.

Nastope bo ocenila mednarodna žirija pod vodstvom dirigenta Stojana Kureta in na koncu najboljšemu podelila pokal v obliki glasbenih vilic.

Še pred pričetkom 24. finala za veliko zborovsko nagrado Evrope bodo danes v Dvorani Union podelili priznanja in nagrade državnega tekmovanja odraslih pevskih zborov Naša pesem. V okviru tega tekmovanja, ki ga prirejajo že 22 let, je v soboto v Mariboru nastopilo 17 zborov, danes dopoldne pa jih bo zapelo še pet.