EPK 2012 23.4.2012 10:04

V Mariboru Državna kapela iz Weimarja

Maribor, 23. aprila - V Veliki dvorani SNG Maribor bo danes koncert orkestra Državna kapela iz Weimarja, ki sodi med nemške orkestre z najdaljšo in najbogatejšo tradicijo. Pod taktirko dirigenta Stefana Solyoma bodo izvedli simfoniji Josepha Haydna ter Antona Brucknerja, napovedujejo v Narodnem domu Maribor.

Temelje Državne kapele iz Weimarja je postavil weimarski volilni knez že ob koncu 15. stoletja, pravi razcvet pa je doživela v času klasicizma, ko je mesto postalo kulturno središče tedanje Evrope. V drugi polovici 19. stoletja je mesto doživelo ponovni razcvet po zaslugi Franza Liszta, ki je vodil tamkajšnji orkester. Weimar je z Lisztom doživel izvedbe najnaprednejših del tistega časa ter postal središče napredne sodobne glasbe.

Orkester je danes del Nemškega narodnega gledališča Weimar, ki goji odnos do svoje tradicije in jo nadgrajuje s sodobnim repertoarjem. Od sezone 2009/2010 je njegov vodja mladi švedski dirigent Stefan Solyom, sicer uveljavljen koncertni in operni dirigent, ki redno gostuje v velikih evropskih opernih hišah.

Na koncertu v Mariboru bodo glasbeniki ob Haydnovi simfoniji izvedli še t. i. Romantično simfonijo, eno najbolj priljubljenih Brucknerjevih skladb, ki je s svojimi monumentalnimi simfonijami tlakoval nove poti simfonični glasbi druge polovice 19. stoletja.

Koncert sodi v okvir Orkestrskega cikla Narodnega doma Maribor in je del programa Evropske prestolnice kulture (EPK). Pred njim je v Mariboru prejšnji teden nastopil že mojster samospeva Christian Gerhaher.