Slovenija 21.4.2012 12:00

V Šmarju pri Jelšah ustanavljajo Center baročne umetnosti Obsotelja in Kozjanskega

Šmarje pri Jelšah, 21. aprila - Občina Šmarje pri Jelšah skupaj s hrvaškimi partnerji - mestom Varaždin, tamkajšnjim koncertnim uradom in galerijskim centrom - ustanavlja Center baročne umetnosti Obsotelja in Kozjanskega. Po oceni šmarskega župana Jožeta Čakša je projekt vreden okoli 500.000 evrov. Z njegovo izvedbo naj bi pričeli februarja leta 2013 in ga končali aprila 2014.

S projektom želijo javnosti barok približati z likovnega, kiparskega, arhitekturnega, glasbenega, kulinaričnega in oblačilnega vidika.

Kot je dejal Čakš, je občina lani pristopila tudi ureditvi muzeja baroka, saj je na širšem šmarskem območju veliko spomenikov izjemno visoke baročne kakovosti. "To sta tudi kalvarija in cerkev sv. Roka. V kalvarijskih kapelah se nahajajo kopije več kot 65 kipov v naravni velikosti, originali pa so shranjeni v restavratorskem centru v Ljubljani," je pojasnil Čakš.

V dogovoru z župnijskim uradom Šmarje pri Jelšah bo občina v župnijskem gospodarskem poslopju uredila ustrezne prostore za hranjenje teh originalnih skulptur in drugih baročnih eksponatov iz Šmarja pri Jelšah in okolice. Že maja naj bi bil prostor gradbeno že urejen, leto dni pa bo občina potrebovala za postavitev muzeja, saj gre po Čakšovi oceni za zelo zahtevno postavitev.

Vrednost projekta je Čakš ocenil na več kot 800.000 evrov, od tega je 350.000 evrov evropskih sredstev, preostanek pa bo zagotovila šmarska občina iz svojega proračuna. Čakš napoveduje, da bodo muzej odprli jeseni leta 2013.