Slovenija 20.4.2012 13:54

Predstavili slovenski projekt, izbran za beneški arhitekturni bienale

Benetke, 20. aprila - V Benetkah so v četrtek predstavili projekt "100 Year City (Maribor)"/"100-letno mesto (Maribor)" Toma Kovača, ki bo predstavljal Slovenijo na 13. arhitekturnem bienalu v Benetkah. Predstavitve se je udeležil tudi minister Žiga Turk, ki je med drugim dejal, da s prisotnostjo na bienalu slovenska odličnost tekmuje s svetovno elito.

"Arhitekti so bili pogosto glasniki majhnih narodov," je v uvodnem nagovoru poudaril minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) Turk, ki pa obenem meni, da Slovenci nimamo poguma, "da bi postavili mejo med tem, kaj varovati in kaj se mora umakniti novemu".

Prepričan je, da je ravno ravnotežje med drznostjo in previdnostjo ter med razvojem in varovanjem tisto, kar dela delo vseh, ki se ukvarjajo z oblikovanjem grajenega okolja, "zahtevno, zanimivo in še kako družbeno relevantno". Avtorju zmagovalnega projekta Kovaču je čestital z besedami, da so njegove zamisli o arhitekturni podobi Maribora zelo drzne, zato je prepričan, da bodo v Benetkah vzbudile veliko zanimanje.

Naslov projekta Znanstveno raziskovalnega združenja za umetnost, kulturno izobraževalne programe in tehnologijo EPEKA "100 Year City (Maribor)"/"100-letno mesto (Maribor)" se nanaša na objekte in vizije, skozi katere se skuša pojasniti izvor prihodnjih 100 let arhitekture mesta Maribor in njegovega urbanizma.

Prostori nove arhitekture in urbanosti so tudi osnovna tema arhitekturne razstave, delavnice in simpozijev, ki bodo med dogodki slovenskega paviljona v Benetkah 2012. Beneški bienale bo postal dogodkovna platforma, ki bo Maribor vzpostavila za novo evropsko kulturno destinacijo. Na razstavi bodo sodelovali ugledni arhitekti, inženirji, tehnologi, oblikovalci in teoretiki.

Razpis in izbrani projekt so predstavili Judita Krivec Dragan z direktorata za ustvarjalnost, član strokovne komisije Jurij Sadar, komisar projekta Peter Tomaž Dobrila in Kovač, kot avtor izbranega projekta, so sporočili z MIZKŠ.

Arhitekturni bienale v Benetkah, ki bo letos potekal med 29. avgustom in 25. novembrom, poteka od leta 1980 in ponuja najpomembnejši pregled sodobne arhitekture v svetu. Na dve leti se izmenjuje z likovnim bienalom. Na ogled je v osrednjih bienalnih prizoriščih: v Giardinih in Aresanalu ter v posameznih manjših razstaviščih po Benetkah.

Slovenija se že vrsto let v sklopu bienala predstavlja v beneški Galeriji A+A. Komisar, avtor in projekt so izbrani na javnem razpisu. Sredstva za leto 2012 znašajo 80.000 evrov.