Svet 21.4.2012 6:00

Premiera dokumentarnega filma o Bobu Marleyu

Kingston, 21. aprila - V Parku emancipacije v Kingstonu so v četrtek prvič prikazali dokumentarni film o glasbeniku Bobu Marleyu z naslovom "Marley", ki je svetovno premiero dočakal sinoči. Marley velja za karizmatično ikono reggae glasbe, saj mu je uspelo tradicionalni jamajški glasbenemu žanr ponesti širom po svetu, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Ljubljana. Kino dvorana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kino dvorana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Pevčeva življenjska zgodba je podana kronološko z linearnim stilom pripovedovanja, Marleyjev portret pa bogatijo številni intervjuji in arhivski posnetki. Dokumentarec je nastal v produkciji Marleyjevega sina, glasbenika Davida "Ziggyja" Marleyja, ki v filmu poleg številnih sorodnikov in prijateljev tudi sam opisuje spomine na svojega očeta.

Jamajško premiero so uvedli bobnarji z izvajanjem tradicionalnih ritmov. Ti so hkrati tudi značilnost rastafarijanstva, verskega gibanja, ki mu je pripadal tudi Marley. Rastafarijanci sprejemajo zadnjega etiopskega cesarja Haileja Selassija za "džaja", inkarniranega boga, katerega vrnitev je bila obljubljena v Svetem pismu, verjamejo pa tudi, da so črnski izseljenci iz Afrike ujetniki v tujih deželah.

Četrtkove premiere v kingstonškem Parku emancipacije so se poleg Marleyeve vdove Rite in drugih družinskih članov udeležili ministri, ambasadorji in drugi visoki funkcionarji, ki so prvo projekcijo dokumentarca počastili s spominskimi govori.

"Bob Marley je bil eden največjih ljudi, ki so kadarkoli hodili po Zemlji," je povedala jamajška ministrica za mladino in kulturo Lisa Hanna, Marleyjev prijatelj in član njegove zasedbe The Wailers Alvin "Seeco" Patterson pa je poudaril, da pevca slava ni spremenila: "Z glasbenim ustvarjanjem sva začela skupaj, in kljub temu da je postajal vedno bolj prepoznaven, je še zmeraj ostal zelo prijazna oseba."

Marley se je rodil leta 1945 v ruralni jamajški vasici Nine Miles angleškima staršema, ki sta izvirala iz Sussexa. V 50. letih minulega stoletja se je z materjo preselil v revno četrt Trench Town v zahodnem Kingstonu, kjer je nekaj časa obiskoval glasbeno šolo, ki jo je vodil znameniti jamajški glasbenik Joe Higgs.

Tedaj je Marley ustanovil glasbeno skupino The Wailers, s katero je do razpada zasedbe leta 1966 posnel približno 70 skladb. Kasneje je Marley skupino obnovil in leta 1975 izdal album "Natty Dead", katerega legendarna uspešnica "No Woman, No Cry" je zasedla vrh glasbene lestvice UK Top 40 Hit. Marley je dosegel svetovno slavo, v domovini pa so ga označili celo za glasbenega preroka, saj v svojih besedilih govori o miru, "eni ljubezni" in družbeni enakosti.

Marley je umrl leta 1981, njegovo glasbo pa so družinski člani ohranjali živo tudi po glasbenikovi smrti. Rita Marley je posnela uspešnico "One Draw", z glasbo pa se ukvarjajo tudi njuni otroci - Ziggy in njegovi The Melody Makers so se uvrstil na številne glasbene lestvice, Damian Marley pa je za svoj prvi album leta 2006 prejel glasbeno nagrado grammy.