Slovenija 22.4.2012 8:01

Vitez letošnjega pesniškega turnirja je Tomaž Šalamun

Maribor, 22. aprila - V sobotnem finalu pesniškega turnirja v Mariboru je strokovno žirijo najbolj prepričal Tomaž Šalamun s pesmijo Budistični piščanec. Sicer že uveljavljeni slovenski pesnik je tako postal 12. vitez pesniškega turnirja. Občinstvo pa je za najboljšo izbralo pesem Kamni niso nikoli sami Zdravka Kokanovića - Kokija, so sporočili iz Založbe Pivec.

Ljubljana, knjigarna Konzorcij. Slovenski pesnik Tomaž Šalamun. Foto: Nebojša Tejič/STA Arhiv STA

Ljubljana, knjigarna Konzorcij.
Slovenski pesnik Tomaž Šalamun.
Foto: Nebojša Tejič/STA
Arhiv STA

Pesniški turnir je izbor najboljše neobjavljene pesmi v slovenskem jeziku v tekočem letu. Na letošnjem natečaju je s po eno pesmijo sodelovalo okoli 200 pesnikov, v sobotni finale pa se jih je prebilo dvanajst.

Finalisti so se v polni dvorani SNG Maribor najprej predstavili v sproščenih pogovorih z voditeljema prireditve Zoro A. Jurič in Ninom Flisarjem, nato pa so doživeto interpretirali svoje pesmi.

Viteza je izbrala strokovna žirija v sestavi Lidija Gačnik Gombač, Barbara Korun in Josip Osti. Za nagrado je prejel kovano vrtnico, knjigo in bon v vrednosti 750 evrov.

Pesniški turnir je tekmovanje, ki v organizaciji Založbe Pivec od leta 2001 poteka v Mariboru v času Slovenskih dnevov knjige. Pobudnica projekta je Zora A. Jurič, ki je idejo o pesniškem viteškem turnirju povzela po romanu Marpurgi Zlate Vokač. Temeljno vodilo turnirja je popularizacija poezije in promocija tako uveljavljenih kot še ne uveljavljenih pesnikov.

Lani je bil vitez pesniškega turnirja dijak iz Slovenskih Konjic Rok Vahter, občinstvo pa je najbolj navdušila Nada Kavčič.

Naziv vitez poezije je edina vseslovenska literarna nagrada, ki se podeljuje v Mariboru. Lani so organizirali tudi prvi evropski pesniški turnir in letošnji drugi, na katerem bo jeseni sodelovalo sedem evropskih držav, bo ena osrednjih literarnih prireditev Evropske prestolnice kulture (EPK).