Slovenija 23.4.2012 9:57

Primorske novice: Unesco je priložnost (23. 4.)

Koper, 23. aprila - Slovenska vlada bi morala končno doumeti, da mora strategijo za ohranjanje kulturne dediščine "prepisati" v Zagrebu. Vpis na Unescov seznam namreč prinaša v prvi vrsti zaščito nacionalne kulture, hkrati pa tudi denar, v Primorskih novicah piše Tino Mamić.

Ko smo se po telefonu pogovarjali z državno uslužbenko o tem, zakaj smo Slovenci tako neuspešni pri vpisih na seznam dediščine Unesca, je ob omembi Hrvaške kar vzrojila: "Vedno nam mečete pod nos samo Hrvaško. Zakaj nas morate primerjati vedno samo s Hrvati?"

Ob tem sem se spomnil otroštva. Tata in mama sta mi, ko sta mi očitala lenobo in površnost, dajala za zgled sosedovega Bogdana. Ta me je prekašal na vseh področjih. To so dejstva. Pri meni je bila edina ovira, da ga nisem dohajal, lenobnost.

Podobno je, ko govorimo o zaostajanju pri Unescovi listi, s Slovenijo. Nobenega pravega vzroka ni, da nimamo na obeh Unescovih seznamih že vsaj ducat vpisov. Slovenska lenobnost je najbolj očitna, če se primerjamo s sosedi, ki imajo skupaj 19 vpisov, mi pa le dva, piše komentator.

Zakaj me mama ni primerjala z drugimi otroki iz soseščine? Stojan je bil starejši, Saša dekle, Bojan mlajši... Tako tudi Slovenije ne primerjamo z večjo Italijo, bogatejšo Avstrijo in drugačno Madžarsko. Primerjamo jo s Hrvaško, ki je resda dvakrat večja, a hkrati je njen BDP na prebivalca skoraj za polovico nižji.

Slovenska vlada bi zato morala končno doumeti, da mora strategijo za ohranjanje kulturne dediščine "prepisati" v Zagrebu. Vpis na Unescov seznam namreč prinaša v prvi vrsti zaščito nacionalne kulture, hkrati pa tudi denar. Statistika pravi, da se obisk znamenitosti po vpisu na seznam poveča za 15 odstotkov. Hkrati prinaša nova delovna mesta in brezplačno promocijo države. Ali ne bi v času krize morali zgrabiti vsako priložnost, ki prinaša denar, z vprašanjem zaključuje komentator.