Slovenija 23.4.2012 10:20

Javni zavodi v kulturi v negotovosti glede sklepanja avtorskih pogodb

Ljubljana, 23. aprila - Vladni sklep z 8. marca, ki zapoveduje, da je v javnem sektorju prepovedano sklepanje vseh avtorskih in svetovalnih pogodb, je v delovanje številnih javnih zavodov v kulturi vnesel negotovost. Ti sicer sklep izvajajo že mesec in pol, čeprav ni bil objavljen v Uradnem listu RS.

Ker omenjeni sklep ni bil objavljen v uradnem listu, po občih pravnih standardih ni veljaven, ugotavlja predsednik Nacionalnega sveta za kulturo, filmski režiser in diplomirani pravnik Miran Zupanič.

Kot piše današnje Delo, so v Cankarjevem domu po besedah generalnega direktorja Mitje Rotovnika takoj po 8. marcu začeli vse avtorske pogodbe pošiljati v odobritev vladi. Zraven vsake pogodbe pripišejo, da bodo pogodbo šteli za veljavno, če jo vlada v treh dneh ne bo zavrnila. Do sedaj niso dobili še nobene zavrnitve niti potrditve, zato sklepajo, da se pristojni z vsem strinjajo.

Direktorica Mestnega gledališča Barbara Hieng Samobor pojasnjuje, da imajo pripravljene in ovrednotene vse pogodbe, zunanji avtorji pa čakajo na podpise. V SNG Nova Gorica so prve avtorske pogodbe za začetek naslednje sezone že poslali v soglasje vladi, a še niso prejeli odziva. Direktor Lutkovnega gledališča Ljubljana Uroš Korenčan je za časnik pojasnil, da imajo glede na običajno prakso v gledališčih za trenutno delovanje tekoče sezone sklenjene vse avtorske pogodbe z zunanjimi sodelavci, pripravljajo pa že sveženj novih pogodb.

V SNG Drama Ljubljana sklepajo vse avtorske pogodbe skladno s sklepom vlade in področno zakonodajo, konkretne pogodbe za naslednje sezone bodo začeli sklepati ob začetku študijev, predvidoma sredi maja. V Slovenskem ljudskem gledališču Celje čakajo na rebalans, da razjasni finančni položaj v prvi polovici sezone 2012/13.

Po besedah direktorja Slovenska filharmonije Damjana Damjanoviča sklepanje avtorskih pogodb zavodu SF še ne povzroča resnih težav, saj program načrtujejo vnaprej in je za leto 2012 vse bolj ali manj že urejeno. Pričakujejo, da bo vlada problem rešila v najkrajšem času, drugače bi načrtovanje in kakršnokoli dogovarjanje z umetniki postalo nemogoče.

V Moderni galeriji spoštujejo vladni sklep, v zvezi z odobritvami pa je bilo veliko nejasnosti vse do konca prejšnjega tedna, ko je ministrstvo za kulturo poslalo formularje z zahtevanimi podatki za odobritve. Na vprašanje, ali upoštevajo ugotovitve Nacionalnega sveta za kulturo, da je vladni sklep neveljaven, pa so za časnik odgovorili: "Ne samo Nacionalni svet za kulturo, temveč različni strokovnjaki so izrazili podobna mnenja, ki pa sama po sebi ne zadostujejo. Žal doslej še nihče ni dal tega sklepa v presojo ustavnemu sodišču."

V ljubljanski Operi delo poteka normalno, saj gre tudi tu za vnaprej načrtovane projekte in so bile pogodbe podpisane že vnaprej. A v zelo kratkem času se lahko zgodi, da bodo morali produkcijo ustaviti, predstave namreč postavljajo zunanji režiserji, scenografi in kostumografi in drugi strokovnih sodelavcev, ki z Opero sodelujejo projektno.