Svet 24.4.2012 6:00

V Avstraliji našli fragmente 3400 let starega egiptovskega zvitka

Sydney, 24. aprila - V Muzeju Queensland v Brisbaneu so odkrili fragmente egiptovskega zvitka, ki datirajo v leto 1420 p.n.št. ter so 99 let ležali pozabljeni v arhivu muzeja. Fragmente je odkril egiptolog John Taylor iz Britanskega muzeja. Slednji je avstralski muzej obiskal, da bi v njem odprl potujočo razstavo mumij, ki jo je pripravil Britanski muzej.

Na razstavi pa je naletel na fragment papirusa, na katerem je prepoznal hieroglif za ime Amenhotep.

Amenhotep je bi egiptovski kralj, vrhovni svečenik in veliki graditelj, ki je dal zgraditi Amonov tempelj v Karnaku v bližini Luxorja. Temelj je danes ena najbolj obiskanih znamenitosti Egipta.

Ko je povprašal, ali v muzeju hranijo še več fragmentov omenjenega zvitka, so mu v arhivu pokazali več ducatov skrbno shranjenih fragmentov. Po njegovem prepričanju so omenjeni fragmenti del velikega zvitka, poznanega tudi kot Amenhotepova knjiga pokojnika. Ta je vsebovala magične uroke in je bila položena v grobnico skupaj z umrlim. Zvitek naj bi pokojniku pomagal v onostranstvo.

Pomembnejša kot je bila oseba, daljši je bil seveda zvitek. Amenhoteopv naj bi bil po prepričanju strokovnjakov dolg kar 20 metrov. Danes so fragmenti omenjenega zvitka raztreseni po različnih svetovnih muzejih. Med drugim jih hranijo v bostonskem Muzeju lepih umetnosti, Britanskem muzeju in newyorškem Metropolitanskem muzeju. Kot je Taylor povedal za časnik The Weekend Australian, bodo fragmente fotografirali ter jih primerjali s tistimi v omenjenih muzejih.

Fragmente je sicer leta 1913 muzeju doniral nek meščan. Običajno niso na ogled javnosti, tokrat pa so jih kot spremljevalno gradivo vključili v potujočo razstavo mumij Britanskega muzeja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je še povedal Taylor, so v Egiptu v 90. letih 19. stoletja množično zbirali in izkopavali starine, za katerimi se je nato izgubila vsaka sled. Posamezniki, ki so šli na dopust v Egipt, so jih kupovali kot spominke.