Svet 24.4.2012 5:00

Nizozemski novinar našel izgubljeno dramo "kraljice zločina"

Eindhoven, 24. aprila - Nizozemski novinar in zbiratelj Ralf M. M. Stultiens je našel dramo avtorice kriminalnih zgodb Agathe Christie (1890-1976). Drama "Miss Perry", ki je veljala za izgubljeno, naj bi bila drugačna od avtoričinih odrskih del, med katerimi je tudi uspešnica Mišelovka, je Stultiens ocenil za spletni portal Daily Motion.

Stultiens je strasten zbiratelj del "kraljice zločina". Kot je povedal za Daily Motion, njena dela zbira že od najstniških let. V svoji zbirki ima 4700 izvodov njenih romanov in biografij v 85 jezikih. Na omenjeno dramo je naletel v zbirki avtoričine literarne agencije Hughes Massie & Co Ltd.

Prav nenavadnost drame - sicer dolge 80 strani, opremljene s številnimi na roke zabeleženimi avtoričinimi opombami - naj bi bila razlog, da je založniki niso natisnili, je prepričan Stultiens. Kot je zapisal v sporočilu za javnost, je irski avtor in arhivar John Curran v dnevnikih Christiejeve pred leti našel povzetek drame: govorila naj bi o bančnem ropu.

Christiejeva velja za najbolj prodajano in prevajano avtorico vseh časov. Njene knjige so po svetu našle več kot štiri milijarde kupcev, prevedene pa so bile v več kot 108 jezikov.

Avtorico je pot zanesla tudi v Bohinj, s svojim drugim možem ga je obiskala poleti leta 1967. Njen odgovor na vprašanje, če bo Bohinj prizorišče za eno od njenih kriminalnih zgodb, je bil: "Bohinj je prelep za umor". Kot piše na spletnih straneh hotela Bellevue, je Christiejeva bivala v sobi 204, ki je opremljena kot v času pisateljičinega obiska.