Slovenija 27.4.2012 10:00

Ljubljana brez Nightwish, pač pa z Duran Duran, Wishbone Ash in Il Divo

Ljubljana, 27. aprila - Če je ljubitelje simfoničnega metala, ki ga ustvarjajo Finci Nightwish, razžalostila novica, da jih letos v Ljubljani ne bodo slišali, se v zadnjih dneh veselijo poslušalci nekoliko drugačne glasbe. Julija se bodo v prestolnici ustavili Duran Duran, septembra pa ponovno Il Divo. Tega meseca naj bi nastopili tudi Wishbone Ash in Nazareth.

Prva v vrsti velikih glasbenih imen iz tujine pa bo 12. maja v Križankah gostovala francoska pevka in kantavtorica Isabelle Geffroy, ki sliši na umetniško ime Zaz. Pevka, ki jo označujejo kot "hripavi glas z ulic pariškega Montmartra", je nase opozorila s pesmijo "Je veux", veliko mednarodno uspešnico, ki je slovenskemu občinstvu znana tudi iz oddaje Misija Evrovizija.

Skladba je izšla na njenem prvem albumu, ki je zgolj v Franciji dosegel naklado več kot 800.000 prodanih izvodov. Danes je Zaz svojevrstna ambasadorka francoske kulture, s svojo glasbeno mešanico jazza, šansona in gipsy swinga in edinstvenega vokala si je zagotovila oboževalce različnih starosti in profilov. Ljubljanski termin je na njeno turnejo uspelo dodati organizatorjem iz Black Pony Entertainment Group.

Britanska pop zasedba Duran Duran se bo v Ljubljani ustavila 14. julija na Gospodarskem razstavišču po nastopu na novosadskem festivalu Exit, na katerem jih pričakujejo kot eno največjih letošnjih imen. V tem delu Evrope so bili nazadnje leta 2008, tokrat pa se mudijo na svetovni turneji "All You Need Is Now" v originalni postavi Johna Taylorja, Rogerja Taylorja, Nicka Rhodesa, Simona Le Bona in Doma Browna.

Povod za turnejo, na katero so se odpravili konec marca, je njihov najnovejši album, ki so ga kritiki odlično sprejeli. Ne bodo pa pozabili niti na svoje največje uspešnice iz 80. in 90. let, kot so "Girls On Film", "Rio", "Hungry Like The Wolf", "The Reflex", "Notorious", "Come Undone", "Wild Boys", "A View to a Kill" ali "Ordinary World", obljubljajo organizatorji iz Media Group.

"Operni" kvartet Il Divo bo pred slovenske oboževalce stopil po dveh letih in pol v sklopu evropskega dela svetovne turneje, zasluga gre ponovno Media Groupu. Mladi, klasično izobraženi pevci z elegantnim videzom, ki so svet obnoreli s prepevanjem pop uspešnic v kombinaciji z opernimi arijami, bodo nastopili 16. septembra v dvorani Stožice. To je njihova četrta svetovna turneja, na kateri promovirajo svoj najnovejši album "Wicked Game".

Tik pred jesenjo bodo na svoj račun prišli tudi navdušenci nad kitarskim rockom. V Križankah bodo 20. septembra nastopile britanske legende iz 70. let Wishbone Ash, eden prvih zasedb, ki so v rock vpeljali dve solo kitari. Glasbeni posebneži, ki jih je najlažje opisati kot art rockerje, letos na koncertnih odrih predstavljajo svoj najnovejši album "Elegant Stealth". Ljubljanski koncert imajo vpisan tudi na svoji spletni strani.

Istega večera bodo na križevniški oder stopili tudi škotski rockerji Nazareth. Še ene rock'n'roll legende so Slovenijo zadnjič obiskale leta 1995, tokratni obisk, napovedan na njihovi spletni strani, pa bo del nove evropske turneje, namenjene promociji zadnjega studijskega albuma "Big Dogz". Gotovo pa bodo ob novih skladbah poskrbeli tudi za izvedbo nekaterih uspešnic, kot so "Love Hurts", "Hair Of The Dog", "Broken Down Angel", "Razamanaz" ali "My White Bicycle".

Poleti bo slovensko glavno mesto dobilo tudi pravi rock festival. Na dveh odrih na zunanjem delu Gospodarskega razstavišča bo 15. junija potekal Rock Music Fest Slovenia, na katerem bodo nastopile številne domače in tuje zasedbe. Organizator AMC Studio najavlja Fince Sunrise Avenue, Američane Warrior Soul, skupino Maybe Winehouse, posvečeno preminuli Amy Winehouse, ter Elvis Jackson, Tide, Let 3 in druge.

V vzhodnem delu Slovenije, kjer se vrstijo prireditve Evropske prestolnice kulture, pa bodo v okviru Mars festivala nastopili Islandci Sigur Ros. Skupino, ki slovi po edinstvenih koncertih, prežetih z mistično atmosfero, pričakujejo 5. septembra na prenovljenem Trgu Leona Štuklja v Mariboru. Kvartet se po štirih letih pripravlja na svetovno turnejo ob novem studijskem albumu "Valtari", ki bo luč sveta ugledal konec maja.