Slovenija 24.4.2012 13:39

Pri Mladinski knjigi dela Ovnove, Hudolina in Zupančiča

Ljubljana, 24. aprila - Mladinska knjiga je izdala zbirko kratkih zgodb Na Kolodvorski nič novega vsestranskega literata Jurija Hudolina z najbolj prometne ljubljanske ulice, avtorica Carmen L. Oven med bralce prinaša romaneskni prvenec Sprehajalka gospodovega psa, nagrajevani Matjaž Zupančič pa je v knjigi Shocking Shopping zbral tri nove drame.

Ljubljana. Mladinska knjiga je izdala roman Sprehajalka gospodovega psa avtorice Carmen L. Oven. Foto: STA

Ljubljana.
Mladinska knjiga je izdala roman Sprehajalka gospodovega psa avtorice Carmen L. Oven.
Foto: STA

Ljubljana. Mladinska knjiga je izdala zbirko kratkih zgodb Na Kolodvorski nič novega vsestranskega literata Jurija Hudolin. Foto: STA

Ljubljana.
Mladinska knjiga je izdala zbirko kratkih zgodb Na Kolodvorski nič novega vsestranskega literata Jurija Hudolin.
Foto: STA

Ljubljana. Mladinska knjiga je izdala zbirko treh dram z naslovom Shocking Shopping avtorja Matjaža Zupančiča. Foto: STA

Ljubljana.
Mladinska knjiga je izdala zbirko treh dram z naslovom Shocking Shopping avtorja Matjaža Zupančiča.
Foto: STA

Hudolin je v zgodbah s Kolodvorske ulice ujel srečanja slikarjev, profesorjev, pesnikov, priseljencev, zmikavtov, politikov, uživalcev drog in pijancev, televizijskih kablarjev in lučkarjev ter drugih mimoidočih. Zgodbe je obarval z razpoloženjem naveličanosti, nedoraslosti, ujetosti v iluzije, ljubljanskim šarmom in potencialom prestolnice za razburkano nočno življenje, hkrati pa jih je želel prežeti z duhovitostjo in vitalizmom s svetle stani življenja.

"Ti ljudje zajahajo konja eksistencialije in potem drvijo v enosmerno pogubo, razmišljajo zgolj o kosilu, o pivu, o kavi, o seksu ... dolgočasnem rinjenju v zmoto," je zapisal pesnik in pisatelj, nekoč tudi sam prebivalec Kolodvorske ulice.

Prvenec Ovnove spretno prepleta prvine potopisnega, ljubezenskega in mestoma tudi eksistencialnega romana. "Če nisem objavljala, še ne pomeni, da nisem pisala", odgovarja Ovnova na vprašanje urednice Nele Malečkar o prvencu. "Potem se je mi zgodila v življenje neka pot, ki se je preprosto morala zapisati," je dejala o svojem potovanju po arabskem svetu.

Glavni osebi romana sta par, ki živita "samost v dvoje", tu pa so še drugi liki iz držav, ki jih je Ovnova prepotovala v predelanem tovornjaku s spalnikom. "Roman je posvetilo mojemu Iranu in najčudovitejšim ljudem, kar sem jih kdajkoli spoznala," je dejal avtorica in dodala, da knjiga govori o potovanju navzven, da človek vstopi vase.

Zupančičeva zbirka nosi naslov po drami Shocking Shopping, dobitnici Grumove nagrade za leto 2011, v knjigi pa sta natisnjeni tudi drami Reklame, seks in požrtija ter Padec Evrope, ki je v ljubljanski Drami marca doživela premiero. Zupančič, kot je dejal, skuša pisati angažirano: iz prizadetosti in igrive ustvarjalnosti.

V spremni besedi je Blaž Lukan zapisal, da bi pričujoča dela lahko povzeli z izrazom "korporativne drame", ki "mislijo sodobnost". Kot komentira Zupančič, skupaj z dramama Razred in Hodnik tvorijo zaključeno celoto.

Shocking Shopping je umeščena v nakupovalno središče, ki bi ga po avtorjevih besedah lahko poimenovali tudi kot nekakšno sodobno svetišče. Drama bo premiero doživela prihodnji mesec v Slovenskem ljudskem gledališču Celje.