Slovenija 26.4.2012 4:00

S plesno povorko se bo začel festival Prešerna Ana

Ljubljana, 26. aprila - Na ulicah Ljubljane, Nove Gorice, Šempetra pri Gorici in Maribora se bo danes v počastitev svetovnega dneva plesa, 29. aprila, začel 3. festival Prešerna Ana, ki ga organizira Gledališče Ane Monro. Festival se bo začel s plesno povorko v središču Ljubljane, kjer bodo številne plesne ustanove na uličnem plesišču predstavljale različne plesne zvrsti.

Spomladanski ulični festival v ospredje postavlja plesni gib v javnem prostoru, pri organizaciji pa poleg Gledališča Ane Monro sodelujejo tudi številne plesne ustanove, društva in svobodni umetniki. Ti bodo v središču Ljubljane predstavili različne plesne zvrsti, od sodobnega giba do družabnih plesov, pri čemer se jim bodo lahko pridružili tudi obiskovalci, piše na spletni strani festivala.

Plesna povorka se bo začela ob 16.30 z zborom plesalcev na Tromostovju, od koder bo ob glasbeni spremljavi, ki jo pripravlja Radio Študent, krenila po ulicah mestnega središča. Obiskovalci bodo lahko spremljali številne plesne nastope, zabaval pa jih bo tudi animator Luka Korenčič.

Povorka se bo zaključila na Kongresnem trgu, kjer se bodo nato odprla različna plesišča. Eno od njih bo tudi Paviljon plesnoglasbenih želja, kjer se bodo obiskovalci ob pestri ponudbi glasbenih ritmov lahko zavrteli sami, v dvoje ali v skupini.

S Prešerno Ano se bo po festivalih Ana Desetnica, Ana Mraz in Ana Plemenita sklenil letni krog Gledališča Ane Monro. V preteklih letih je festival potekal v soorganizaciji s Fičo baletom, nekonvencionalno plesno-gledališko skupino, ki je leta 2009 s plesno akcijo "Go out and dance" na plesni praznik pripravila izjemen projekt, ki je sočasno potekal na ulicah Ljubljane, Zagreba, Beograda, Sarajeva, Sofije in Skopja. V letošnjem letu se ti posvečajo drugim projektom, a praznovanje v čast svetovnemu dnevu plesa se nadaljuje, še piše na spletni strani festivala.