EPK 2012 25.4.2012 14:03

Teden mlade Evrope za spodbujanje mobilnosti mladih

Maribor, 25. aprila - V Mariboru kot Evropski prestolnici kulture (EPK) bo od 7. do 10. maja potekal Teden mlade Evrope, namenjen seznanjanju mladih z možnostmi, ki jih ponuja Evropska unija. Poudarek bo na spodbujanju mobilnosti, za katero se v Sloveniji opogumijo le redki študenti in dijaki. Vrhunec dogajanja bo na Dan Evrope 9. maja.

Maribor, Javni zavod Maribor 2012. Novinarska konferenca, na kateri so predstavili projekt Teden mlade Evrope. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Javni zavod Maribor 2012.
Novinarska konferenca, na kateri so predstavili projekt Teden mlade Evrope.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Javni zavod Maribor 2012. Novinarska konferenca, na kateri so predstavili projekt Teden mlade Evrope. Alenka Šverc iz Zavoda A. M. Slomška, Igor Saksida iz zavoda Maribor 2012 in Jaka Žižek iz ŠOUM. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Javni zavod Maribor 2012.
Novinarska konferenca, na kateri so predstavili projekt Teden mlade Evrope.
Alenka Šverc iz Zavoda A. M. Slomška, Igor Saksida iz zavoda Maribor 2012 in Jaka Žižek iz ŠOUM.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Program bo potekal na stojnicah, v šotoru in na odru Trga Leona Štuklja. Tam bo obiskovalcem po besedah Igorja Sakside iz zavoda Maribor 2012 na voljo "cela pahljača aktivnosti, od tistih bolj resnih do bolj igrivih, kot so zabavne igre in glasbeni nastopi".

Mladi bodo spoznavali različne evropske programe in države, se seznanjali z možnostmi za študij, prakso in delo v tujini ter se družili s tistimi, ki že imajo takšne izkušnje s tujino. "Radi bi, da spoznajo, kaj je Evropa storila za mlade in kaj lahko Evropa naredi zame," je da današnji predstavitvi programa dejala Alenka Šverc iz Zavoda Antona Martina Slomška, ki je producent dogajanja.

Poudarek bo na kampanji Evropske komisije Mladi in mobilnost s predstavitvami, okroglimi mizami in razvedrilnim programom. Nastopili bosta tudi dvojčici Eva in Nika Prusnik, znani iz oddaje Misija Evrovizija, ki sta ambasadorki te pobude za Slovenijo. Omenjena kampanja izjemoma prihaja v Slovenijo že drugič; lani je bila eden od osrednjih dogodkov Študentske arene v Ljubljani.

Teden mlade Evrope bo priložnost tudi za praznovanje 25 let obstoja programa Erasmus. Poleg študentov, ki so že bili na študentski izmenjavi, bosta zbrane nagovorila tudi slovenska ambasadorja tega programa Vesna Rijavec z mariborske in Jure Kumljanc s primorske univerze.

Predstavili bodo mehanizma Europass in Youthpass ter delovanje študentskega sveta in študentske organizacije Univerze v Mariboru. Učenci 35 osnovnih šol iz Maribora in okolice bodo ob tej priložnosti postavili Evropsko vas s predstavitvami posameznih članic EU. Evropske vasi bodo postavljene še v osmih drugih slovenskih krajih, njihov cilj pa je spodbujanje medkulturnega razumevanja in solidarnosti med različnimi narodi, hkrati pa tudi zavedanja lastne kulturne identitete.