Svet 26.4.2012 5:00

Ukradeno delo Paula Cezanna vrnili v Švico

Ženeva, 26. aprila - Sliko francoskega slikarja Paula Cezanna "Le garcon au gilet rouge" (Deček v rdečem telovniku), ki so jo leta 2008 ukradli iz züriške zbirke Fundacije E.G. Bührle, srbska policija pa jo je našla 11. aprila letos, so iz Srbije vrnili v Švico, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cezannova slika, katere vrednost je ocenjena na 100 milijonov švicarskih frankov (83,2 milijona evrov), je bila februarja 2008 ukradena v eni največjih tatvin umetniških del v zgodovini Evrope. Poleg Cezannovega dela je oborožena zamaskirana trojica iz züriške zbirke Bührle odnesla še umetnine "Les coquelicots pres de Vetheuil" (Makovo polje pri Vetheuilu) Claudea Moneta, "Comte Lepic et ses filles" (Grof Lepic s hčerama) Edgarja Degasa in "Branche de marronnier en fleurs" (Cvetoče kostanjeve veje) Vincenta van Gogha.

Cezannovo platno je bilo pogrešano do 11. aprila letos, ko ga je v Beogradu našla srbska policija. V operaciji, imenovani Telovnik, so v sodelovanju z züriškimi policisti dve leti sledili osumljencem, ki so hoteli Cezannovo platno prodati beograjskemu kupcu za 3,5 milijona evrov. Prodajo so prestregli policisti, ki so pogrešano platno našli skrito v nekem avtomobilu.

Iskanje Cezannove slike je trajalo štiri leta, ostala pogrešana dela pa so našli že kmalu po kraji. Monetovo platno in Van Goghovo sliko v skupni vrednosti 70 milijonov švicarskih frankov (44 milijonov evrov) je švicarska policija odkrila le nekaj dni po ropu v avtomobilu, parkiranem pred züriško psihiatrično bolnišnico. Delo Edgarja Degasa, katerega vrednost je ocenjena na 11 milijonov evrov, pa so našli leta 2009 v Srbiji in ga vrnili muzeju po plačilu nagrade v višini 400.000 evrov neznani osebi.