Svet 27.4.2012 6:00

Srečanje ljubiteljev znanstvene fantastike v Zagrebu

Zagreb, 27. aprila - Številni privrženci znanstvene fantastike se bodo za konec tedna podali v Zagreb, kjer bo potekal 34. SferaKon, ki so ga letos združili z evropskim Euroconom 2012. Prireditev poteka pod enotnim imenom - Kontakt. Letošnji festival obljublja še posebej bogat program.

Na SF prireditvi, ki je sicer največja na evropskem jugovzhodu, bodo gostili nekatere izmed najbolj znanih avtorjev tega žanra, kot so Charles Stross iz Velike Britanije, Tim Powers iz ZDA in Dimitri Aleksejevič Glukhovski iz Rusije. Častna gostja bo urednica in organizatorka svetovne konvencije znanstvene fantastike - Worldcona Cheryl Morgan.

"Upamo, da bomo postali največja letošnja konvencija znanstvene fantastike v Evropi", je za STA dejala članica organizacijskega odbora Kontakta, Mihaela Marija Perković, ki je spomnila, da so bili za gostitelje Eurocona izbrani leta 2010 na Poljskem.

V Zagreb bodo prišli ljubitelji žanra iz regije kot tudi iz Francije, Italije, Latvija, Bolgarije, Romunije, Švedske, Finske, Ukrajine in celo Avstralije.

Perkovićeva je potrdila, da bodo na SferaKonu tudi slovenski avtorji, med njimi Andrej Ivanuš in Bojan Ekselenski. Gost festivala bo tudi eden najbolj znanih hrvaških SF avtorjev, Darko Macan, ki je, še posebej v ZDA, znan tudi kot risar stripov.

Letošnji SferaKon se lahko pohvali z bogatim filmskim, književnim in teoretskim program. Kot novost bodo uvedli razprave v angleškem jeziku, med drugim tudi na temo vampirjev, evropske "trde" znanstvene fantastike in brezplačnih SF zgodbah na spletu.

Eden osrednjih dogodkov bo podelitev vrste nagrad za najboljša SF literarna in likovna dela. Zaželeno je, da so obiskovalci konvencije zamaskirani v njihove priljubljene SF podobe ter si tako zagotovijo brezplačen vstop.

Konvencija bo potekala v prostorih zagrebške fakultete za elektrotehniko in računalništvo ter v hotelu International. Glasbeno-zabavni del festivala, Kontakt-Party, pa je predviden v znanem klubu Boogaloo.