EPK 2012 25.4.2012 17:49

V okviru EPK maja predstavitev francoske kulture in umetnosti

Ljubljana/Maribor, 25. aprila - Na Ljubljanskem gradu so danes predstavili mesec francoske kulture, ki bo potekal v okviru Evropske prestolnice kulture v Mariboru. V programskem sklopu Kulturnih ambasad bo z izbranimi in brezplačnimi dogodki francoskih umetnikov in intelektualcev med 8. in 31. majem zapolnil Vetrinjski dvorec in druga mariborska prizorišča.

Majski program Kulturnih ambasad sta zasnovala veleposlaništvo republike Francije v Sloveniji in Francoski inštitut Charles Nodier v Ljubljani. "Francija želi maja predstaviti raznolikost svoje sodobne ustvarjalnosti in vzpostaviti dialog s slovenskim občinstvom prek simbolnih osebnosti, kot so filozof Gilles Deleuze ter Nobelovcev Marie Curie in Jean-Marieja Lehna," je povedal odpravnik poslov na francoskem veleposlaništvu v Sloveniji Laurent Alberti.

Mesec francoske kulture se bo v Vetrinjskem dvorcu začel 8. maja z odprtjem fotografske razstave Rodin/Bourdelle/Emo: Igra druge strani. Na razstavi fotografij kipov Augusta Rodina in Antoina Bourdella bo fotograf Eric Emo ponudil nov in zanimiv pogled na delo velikih francoskih mojstrov.

Na otvoritveni večer bodo z videoprojekcijo umetnika Fouada Bouchouchaja za mesec dni odprli francosko umetniško rezidenco. V središču Bouchouchajevih raziskav so zvočni pojavi odmeva in odseva, v okviru rezidence pa bo umetnik prek zvoka raziskoval topografijo slovenske pokrajine.

Bouchouchajevo rezidenco je poleg Francoskega inštituta Charles Nodier in Francoskega inštituta v Parizu podprla tudi Evropska prestolnica kulture 2013 Marseille-Provence.

V Vetrinjskem dvorcu bo 10. maja potekal kolokvij Gilles Deleuze in umetnosti, ki bo premislil navezave francoskega filozofa z glasbo, kinematografijo in literaturo. Teden dni kasneje se bodo s koncertom v Kazinski dvorani SNG Maribor poklonili dvema velikima francoskima skladateljema: Claudeu Debussyju in Julesu Massenetu.

Med pomembnejšimi dogodki bosta tudi konjeniška predstava Konjenikova pot in cirkuška predstava Nevidni cirkus Jean-Baptiste Thierree in Victorie Chaplin, hčerke znamenitega filmskega režiserja Charlesa Chaplina.

Direktor Francoskega inštituta Charles Nodier Jean-Jacques Victor je za STA povedal, da v Sloveniji obstaja dolga tradicija predstavljanja francoske kulture. K temu je med drugim pripomogel tudi inštitut, ki so ga v Ljubljani odprli leta 1966.

"Slovenija veliko naredi za svojo kulturo in jezik. Mogoče bi lahko poleg Slovenskega kulturno-informacijskega centra na Dunaju imela še druge inštitute v Parizu, Berlinu, New Yorku," je ocenil Victor.

Junija se bo v okviru Kulturnih ambasad predstavila Nemčija.