Svet 30.4.2012 5:00

Orhan Pamuk v Carigradu odprl Muzej nedolžnosti

Istanbul, 30. aprila - Nobelov nagrajenec za literaturo Orhan Pamuk je minuli konec tedna v Carigradu odprl Muzej nedolžnosti, ki ga je zasnoval po svojem istoimenskem romanu iz leta 2008. V njem je opisal ljubezensko izpoved moškega, ki zbira predmete, da bi se tako spominjal svoje ljubezni. Muzej prikazuje utrip mesta na Bosporju v drugi polovici 20. stoletja.

Rusija, Moskva. Turški romanopisec Orhan Pamuk, dobitnik Nobelove nagrade za književnost leta 2006. Foto: Itar-Tass/STA Arhiv STA/Itar-Tass

Rusija, Moskva.
Turški romanopisec Orhan Pamuk, dobitnik Nobelove nagrade za književnost leta 2006.
Foto: Itar-Tass/STA
Arhiv STA/Itar-Tass

Zgodba romana, postavljena v obdobje od leta 1975 do danes, se osredotoča na bogatega poslovneža Kemala, ki se zaplete v razmerje s svojo daljno sorodnico, revno Fusun. Ko ta nekega dne izgine, začne zbirati predmete, ki pripadajo ali ga spominjajo nanjo. Po njeni smrti odpre muzej, posvečen njuni ljubezni.

Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Pamuk, z muzejem v delavski četrti Carigrada ni želel "ilustrirati" knjige, pač pa upodobiti občutja, ki bralca prevevajo ob njej. "Ne zapomnimo si besedila, pač pa čustev, vtisov, ki ga tekst v nas vzpodbudi," je dejal Pamuk.

Muzej ima 23 vitrin, vsako predstavlja eno poglavje knjige. Prikazuje predmete iz vsakodnevnega življenja v obdobju, v katerega je postavljen roman. Ti segajo od uhana do poletne obleke.

Kot je še povedal dobitnik Nobelove nagrade za literaturo leta 2006, želi z muzejem poudariti tudi, da je vsakodnevno življenje običajnih ljudi prav tako "častno" kot tisto, ki ga živijo kralji in generali. Po njegovem mnenju bi se njihovi predmeti morali ohraniti.