Svet 26.4.2012 11:41

Na Dunaju predstavitev mladih slovenskih avtorjev

Dunaj, 26. aprila - V dunajski Hiši literature (Literaturhaus Wien) so v sredo zvenele besede štirih slovenskih avtorjev - Katje Perat, Nejca Gazvode, Nataše Kramberger in Gorana Vojnovića. Literarni večer je bil prvi v seriji predstavitev mlade slovenske literature, ki jih v avstrijski prestolnici pripravlja Slovenski kulturni in informacijski center - Skica.

Avstrijski bralski in založniški javnosti bo Skica sistematično predstavljala mlado literarno ustvarjalnost, ki je deležna priznanja v slovenskem okolju, njen glas pa še ne seže prek meja. V sklopu Skice bodo zagotavljali tudi vzorčne prevode in s tem podpirali mlade prevajalske talente, je sporočila vodja Skice Ana Novak.

Večer je uvedla Krambergerjeva z branjem odlomkom iz romana v rimah Kaki vojaki. Prevajalka Metka Wakounig je nato brala iz zadnjega romana Gazvode V petek so sporočili, da bo v nedeljo konec sveta. Vojnović se je predstavil z odlomkom iz romana Jugoslavija, moja dežela, s katerim je požel glasen aplavz, dunajsko javnost pa je svojo "intelektualno označeno liriko", kot je zapisal avstrijski dnevnik Der Standard, osvojila tudi Peratova.

Večer se je nadaljeval s pogovorom, ki ga je vodila novinarka ORF Katja Gasser, sodeloval pa je tudi prevajalec in avtor Aleksander Studen-Kirchner. Pogovor se je osredotočil na vprašanja širšega geografskega povezovanja in identifikacije mlajše slovenske literarne generacije. V razpravi so poudarili tudi povezovanje z drugimi slovanskimi literaturami in prepoznavnost slovenske književnosti v teh prostorih, je sporočila Novakova.

Skico so v avstrijski prestolnici odprli letošnjega januarja. Njena osnovna naloga je promoviranje, širjenje in utrjevanje slovenske kulturne, umetniške in znanstvene ustvarjalnosti s poudarkom na sodobnih trendih ter spodbujanje sodelovanja med slovenskimi in v Avstriji delujočimi posamezniki in institucijami na teh področjih.

Pomemben element delovanja Skice bo možnost bivanja na Dunaju za slovenske umetnike in znanstvenike.