Slovenija 27.4.2012 7:00

V Kinodvoru teden nordijskega filma za otroke in mlade

Ljubljana, 27. aprila - V Kinodvoru se bo ob 17. uri s projekcijo filma Zmagali bomo danskega režiserja Nielsa Ardena Opleva začel teden nordijskega filma za otroke in mlade Frikadele. Otvoritveni film je bil nagrajen na pomembnejših mladinskih festivalih, med njimi na Berlinalu in mednarodnem festivalu filma za otroke v Chicagu. Nordijski teden bo potekal do 6. maja.

Ljubljana. Kinodvor. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kinodvor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Kinodvor, kino dvorana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kinodvor, kino dvorana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Zmagali bomo pripoveduje o 13-letnem dečku Fritsu, ki ga navdihnejo besede in sanje Martina Luthra Kinga o boljšem življenju zatiranih ljudi. Frits živi v vaškem okolju na Danskem, piše se leto 1969. Obiskuje šolo, kjer vlada trda roka tradicionalističnega in nasilnega ravnatelja. Zgodba temelji na resničnih dogodkih, je zapisano na spletnih straneh Kinodvora.

V okviru nordijskega tedna bo predpremierno prikazan tudi film Loti in skrivnost mesečevega kamna (2011) režiserjev Heikija Ernitsa in Janna Poldma. V nenavadni dogodivščini psičke Loti se gledalec sreča s triuhimi zajci, pujsom - slavnim zbirateljem dežnih kapljic, ki hrani celo deževnico z okusom kuhanega korenja -, obišče muzej pajkovih mrež, roza deželo sanj in otok pingvinov. Kot pravi pes Klaus v filmu: "Vse je mogoče, če si to dovolj želimo".

Pred celovečernimi filmi bo prikazan kratki predfilm Mesne kroglice Köttbullarna (2010) Johana Hagelbäcka, animirani film o mladi mesni kroglici, ki skupaj z družino raziskuje svet in na simpatičen način načenja teme o vrednotah in čustvih.

V dopoldanskih in popoldanskih urah bo v okviru festivalskega programa v Kinodvoru na ogled skupaj pet celovečernih filmov in program kratkih animiranih filmov.