Svet 28.4.2012 5:30

V Düsseldorfu razstava El Greco in moderna

Düsseldorf, 28. aprila - V muzeju Kunstpalast v Düsseldorfu bodo danes odprli doslej največjo razstavo slik španskega mojstra El Greca (1541-1624) v Nemčiji. Na postavitvi z naslovom El Greco in moderna bo mogoče občudovati več kot 40 del tega predstavnika manierizma, med njimi mojstrovini, kot sta Laokoon ali Jezusa slečejo.

Ob slikah španskega mojstra pa bo na ogled še okrog 100 slik, risb in skulptur skoraj 40 umetnikov avantgarde zgodnjega 20. stoletja, med njimi dela Pabla Picassa, Roberta Delaunaya, Augusta Mackeja, Franza Marca, Maxa Beckmanna, Oskarja Kokoschke in Wilhelma Lehmbrucka.

Ponovno odkritje El Greca z njegovimi razpotegnjenimi figurami in sanjskimi krajinami je okrog leta 1910 med mladimi ekspresionisti izzvalo navdušenje. Razstava v Düsseldorfu pa je prva, ki tako neposredno sooča njihova dela z deli starega mojstra, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Razstavo v Düsseldorfu so pripravili dve leti pred veliko razstavo del tega španskega mojstra, ki jo ob 400. obletnici umetnikove smrti načrtujejo v Madridu in Toledu. El Grecova dela so za to priložnost posodili veliki svetovni muzeji v Madridu, Parizu, New Yorku in Washingtonu. Razstava bo na ogled do 12. avgusta.