Slovenija 28.4.2012 6:30

V Mini teatru premierno Pekarna Mišmaš v ruščini

Ljubljana, 28. aprila - V Mini teatru bo ob 17. uri ljubljanska premiera priljubljene zgodbe Svetlane Makarovič o skromnem peku Mišmašu, ki so jo nedavno uprizorili v beloruskem državnem lutkovnem gledališču v Brestu. Za prvo uprizoritev teksta Makarovičeve na ruskem govornem območju je poskrbel režiser Robert Waltl.

Ljubljana, MOL. Književnica in igralka Svetlana Makarovič. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, MOL.
Književnica in igralka Svetlana Makarovič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana, MOL. Književnica in igralka Svetlana Makarovič. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, MOL.
Književnica in igralka Svetlana Makarovič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Predstava je nastala v sodelovanju s hrvaško koreografinjo Natalijo Manojlović in beloruskim likovnim umetnikom Aleksandrom Grigorievom ter skladateljem Anatolijem Medvedjevom. "Gre za izjemno dinamično predstavo z razkošnimi lutkami in zanimivo scenografijo," so jo, kot so sporočili iz Mini teatra, opisali v Brestu, kjer so jo premierno uprizorili 22. aprila.

Uprizoritev igre o dobroti skromnega peka Mišmaša, ki revnim in otrokom daje kruh tudi brezplačno, o zlobni in jezični Jedrt, ki hoče za vsako ceno izvedeti, kako Mišmašu uspe speči tako dober kruh, ter o ubogem mačku, ki ga Jedrt tako izkorišča, da se končno odloči ostati kar pri Mišmašu, je v tem beloruskem mestu nastajala zadnji mesec dni. Besedilo je prevedla Žana Perkovskaja.

Predstava je, kot so še sporočili iz Mini teatra, zaključek velikega evropskega projekta "Puppet Nomad Academy 2" s podporo EU, v katerem sodelujejo umetniki iz Estonije, Belgije, Belorusije, Armenije, Češke, Slovaške, Madžarske, Srbije, Hrvaške in Slovenije.

Državno lutkovno gledališče Brest iz Belorusije je od svoje ustanovitve leta 1963 ustvarilo skoraj 150 predstav za otroke in odrasle, belorusko lutkovno gledališko dejavnost pa uspešno predstavlja tudi zunaj državnih meja.