Svet 3.5.2012 5:00

Bob Dylan in Toni Morrison bosta prejela Medaljo svobode

Washington, 3. maja - Legendarni glasbenik Bob Dylan ter pisateljica in Nobelovka Toni Morrison bosta prejela najvišje ameriško odlikovanje, Medaljo svobode (Medal of Freedom). Predsedniško odlikovanje v Beli hiši podeljujejo za prispevke k ameriškim interesom, miru na svetu ter za kulturne in druge dosežke, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kitajska, Beijing. Ikona popularne glasbe Bob Dylan. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Beijing.
Ikona popularne glasbe Bob Dylan.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Ljubljana. Pisateljica in Nobelova nagrajenka za književnost Toni Morrison. Foto: STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisateljica in Nobelova nagrajenka za književnost Toni Morrison.
Foto: STA
Arhiv STA

Poleg Dylana in Morrisonove bosta odlikovanje prejela tudi nekdanja ameriška državna sekretarka Madeleine Albright in astronavt John Glenn, tretji Američan, ki je poletel v vesolje. Medalje jim bo čez nekaj tednov podelil ameriški predsednik Barack Obama, ki je v sporočilu za javnost zapisal: "Oni nas navdihujejo, svet je zaradi njih lepši."

Dylan se je v glasbeno zgodovino zapisal predvsem z uspešnicami, kot sta "Blowin' In The Wind" ter "The Times They Are A-Changing". Glasbenik je svoj odrski nadimek povzel po pesniku Dylanu Thomasu, kar ni naključje, saj veliko pozornosti posveča tako glasbi kot besedilom. Slednja zaznamuje predvsem pacifizem, zato je mnogo njegovih pesmi postalo zaščitni znak različnih mirovnih gibanj.

Morrisonova je prva temnopolta pisateljica, ki je prejela Nobelovo nagrado za književnost. Za njene romane je značilno, da osrednjo temo - oblikovanje identitete temnopoltih Američanov, premišljuje na podlagi različnih zgodovinskih ozadij, v ospredje pa pogosto postavlja ženske like. Med njena najbolj znana dela sodijo romani Najbolj modre oči, Salomonova pesem in Ljubljena, za katerega je prejela tudi Pulitzerjevo nagrado.

Medalje svobode od leta 1963 podeljujejo posameznikom, ki so "posebno pripomogli k varnosti ali nacionalnim interesom Združenih držav, svetovnemu miru ter za kulturne ali druge pomembne dosežke". Odlikovanje so doslej med drugim prejeli Mati Tereza, Margaret Tatcher, Stephen Hawking, Walt Disney, Doris Day, Maya Angelou, Duke Ellington in Aretha Franklin.