Svet 1.5.2012 5:00

Nagrade revije Opera News Petru Sellarsu in štirim pevcem

New York, 1. maja - Ameriški režiser Peter Sellars je eden od letošnjih dobitnikov prestižnih nagrad za dosežke na področju opere, ki jih podeljuje ameriška revija Opera News. Poleg njega so nagrado v nedeljo prejeli še ruski baritonist Dmitrij Hvorostovski, nemška sopranistka Anja Silja, švedski baritonist Peter Mattei in finska sopranistka Karita Mattila.

Ameriški režiser Sellar gledalce večkrat šokira z nepričakovanimi postavitvami in jih privablja z vnosom novodobnega v opero, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Režiser je nagrado prevzel v hotelu Plaza na Manhattnu. "Nič v mojem življenju me ni pripravilo na to dvorano," je ob podelitvi dejal 55-letni Sellars, ki opero primerja z globokim delom bazena, kjer "stvari postanejo resnične", izvajalci pa to spremenijo "v nekaj čudovitega". Sellars, ki je nekoč postavil Wagnerjevo opero v zapuščen letališki terminal in je s svojimi predstavami v Metropolitansko opero privabil množice mladih popotnikov z nahrbtniki, je poudaril, da je "opera lahko tudi kul".

Urednik revije Opera News F. Paul Driscoll je v obrazložitvi povedal, da pri Sellarsovi presenetljivi in včasih šokantni režiji "ljudje najprej niso vedeli, kaj jih je presunilo, zdaj pa cenijo njegovo delo zaradi emocionalne resničnosti".

Revija, ki jo izdaja Metropolitanska opera v New Yorku, je vidne osebnosti te umetniške zvrsti nagradila sedmič po vrsti.