Svet 2.5.2012 5:00

Festival japonskega filma v Frankfurtu v znamenju Fukušime

Frankfurt, 2. maja - Trojna katastrofa, ki je lani prizadela Japonsko, bo osrednja tema festivala japonskega filma, poimenovanega "Nippon Connection", ki se bo danes začel v Frankfurtu na Majni. Festival, ki je po trditvah organizatorjev največja predstavitev japonske kinematografije zunaj te države, bo do 6. maja ponudil 142 kratkih in celovečernih filmov.

Japonska, Fukušima. Poškodovan reaktor številka štiri jedrske elektrarne Fukušima. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Japonska, Fukušima.
Poškodovan reaktor številka štiri jedrske elektrarne Fukušima.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Japonska, Fukušima. Lokalno prebivalstvo po jedrski nesreči, ki je bilo izpostavljeno sevanju. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Japonska, Fukušima.
Lokalno prebivalstvo po jedrski nesreči, ki je bilo izpostavljeno sevanju.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Številni filmi, ki so bili izbrani za program, bodo na tem festivalu prvič prikazani zunaj dežele njihovega izvora. Prireditelji pričakujejo, da se ga bo udeležilo okrog 16.000 gledalcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"V žarišču letošnjega festivala bo filmski pogled na katastrofo, ki se je zgodila 11. marca 2011," je sporočilo mesto Frankfurt. Na programu so dokumentarni filmi, ki pričajo o obsegu razdejanja, ki sta ga povzročila potres in cunami, ter o življenju prebivalcev po jedrski nesreči v Fukušimi.

Festival bo odprl letošnji japonski kandidat za tujejezičnega oskarja, protivojna drama "Postcard" (Razglednica) režiserja Kaneta Šinda, ki je nedavno praznoval stoti rojstni dan. Na programu ne bodo manjkali niti japonski animirani filmi.