Slovenija 30.4.2012 14:28

Na Ljubljanskem gradu razstava fotografij Steva McCurryja

Ljubljana, 30. aprila - V Stanovski dvorani in dvorani Palacij na Ljubljanskem gradu je od danes na ogled razstava fotografij enega najbolj znanih svetovnih fotografov, Steva McCurryja. Razstavo z naslovom Življenje v slikah bo po napovedih 3. maja odprl predsednik republike Danilo Türk, McCurry pa bo istega dne tudi podrobneje predstavil svoje delo.

Ljubljana. Ljubljanski grad. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljubljanski grad.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

McCurry na številnih lokacijah po svetu v fotografski objektiv lovi obraze ljudi. Njegova najbolj znana fotografija je portret mlade Afganistanke Sharbat Gula, ki jo zaznamujejo značilno rdeče pokrivalo in prodorne oči. Fotografijo tedaj neidentificiranega dekleta so objavili na naslovnici revije National Geographic, s čimer je postala sinonim za dogajanje na kriznem območju Afganistana in simbol položaja beguncev širom po svetu, piše na spletni strani Ljubljanskega gradu.

Ko je Gulovo McCurry po dveh desetletjih ponovno našel, je dejal: "Njena koža je sedaj utrujena in kaže gube, a je še vedno osupljiva kot pred tistimi davnimi leti..." Prav vnovično odkritje do tedaj neidentificirane afganistanske begunke predstavlja vrhunec fotografove kariere.

McCurry je študiral na Fakulteti za umetnost in arhitekturo Državne univerze v Pensilvaniji. Po študiju je bil dve leti zaposlen pri časopisu, nato pa se je podal v Indijo kot samostojni fotoreporter. Danes je eden najbolj priznanih fotografov našega časa in dobitnik številnih prestižnih nagrad za fotografijo, med drugim zlate medalje Roberta Cape in spominske nagrade Olivierja Rebbota.

Znan je po svojih sugestivnih barvnih fotografijah, kjer zaznamuje bistvo človeških naporov in radosti. Kot dolgoletni član agencije Magnum Photos je McCurry iskal in tudi našel nepozabno, saj so številne njegove fotografije postale ikone sodobnega časa.

Razstava bo na ogled do 17. junija.