EPK 2012 3.5.2012 13:29

V Mariboru razstava štajerske arheološke dediščine

Maribor, 3. maja - V Viteški dvorani dvorca Betnava v Mariboru bodo drevi ob 18.30 v okviru Evropske prestolnice kulture (EPK) odprli razstavo iz sklopa V novi luči. Na ogled bo arheološka dediščina Štajerske iz graškega Univerzalnega muzeja Joanneum, ki vključuje tudi nekatere arheološke spomenike s slovenske Štajerske.

Pod okriljem graškega muzeja Joanneum so vse od svoje ustanovitve leta 1811 do konca prve svetovne vojne zbirali in raziskoval tudi spomenike s slovenskega dela Štajerske, vključno s številnimi arheološkimi in numizmatičnimi najdbami z znanih najdišč, kot so Libna, Ruše in Ptuj.

Muzej bo ob 200-letnici svojega obstoja v sodelovanju z Evropskim kulturnim in tehnološkim centrom Maribor prvič v Sloveniji predstavljal najpomembnejše najdbe. Razstava bo tako omogočila prehod od nekoč ločenih poti k skupnim projektom prihodnosti ter pozicioniranje Maribora kot mesta, kjer se muzeji iz Avstrije in Slovenije srečujejo, da bi predstavili skupno zgodovino avstrijske in slovenske Štajerske.

V okviru razstave V novi luči bo oktobra v Mariboru potekala tudi mednarodna konferenca pod naslovom Komu pripada zgodovina? na temo hranjenja predmetov kulturne dediščine zunaj aktualnih političnih meja. Razstava in konferenca sta del projekta InterArch-Steiermark, ki je financiran iz evropskega programa Slovenija-Avstrija 2007-2013.