Svet 3.5.2012 13:47

V Londonu na ogled dela Jožeta in Petra Ciuhe

London, 3. maja - Slovensko veleposlaništvo v Londonu bo do 27. maja krasilo 23 del akademskega slikarja in grafika Jožeta Ciuhe in njegovega sina, prav tako akademskega slikarja in grafika Petra Ciuhe. Umetniška dela na akrilnem pleksisteklu tematsko črpajo navdih iz tradicije srednjeveškega bizantinskega slikarstva in izročila starih vzhodnih kultur.

Razstavo so na veleposlaništvu odprli minuli četrtek, na rojstni dan Jožeta Ciuhe. Zbrane je nagovoril veleposlanik Iztok Jarc, Peter Ciuha pa je predstavil še projekcijo odtisov svojih fraktalnih računalniških grafik. Za glasbeni program je poskrbel flavtist Boris Bizjak, piše na spletni strani ministrstva za zunanje zadeve.

Jože Ciuha se je rodil 26. aprila 1924 v Trbovljah. Leta 1950 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in se nato pri profesorju Slavku Pengovu izpopolnjeval na specialki za zidno slikarstvo. Samostojno razstavlja od leta 1961. Sodeloval je na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini. Za svoje delo je prejel več nagrad, med njimi nagrado Prešernovega sklada, Župančičevo nagrado in Jakopičevo nagrado, leta 1996 pa so ga v Franciji razglasili za viteza lepih umetnosti in literature.

Peter Ciuha (1968) je na Akademiji za likovno umetnost diplomiral leta 1992, tri leta pozneje pa je končal še specialistični študij grafike. Za svoje delo je prejel več nagrad.