Svet 4.5.2012 5:30

V Rio de Janeiru bodo zgradili muzej pa načrtih Calatrave

Rio de Janeiro, 4. maja - V Riu de Janeiru bodo zgradili muzej po načrtih svetovno poznanega španskega arhitekta Santiaga Calatrave. Arhitekt je načrte za Muzej jutrišnjega dne, ki sodi v sklop projektov, s katerimi želijo revitalizirati obalno območje pred poletnimi olimpijskimi igrami leta 2016, predstavil v sredo.

Brazilija, Rio de Janeiro. Simbol olimpijskih iger 2016 v Riu de Janeiru. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Brazilija, Rio de Janeiro.
Simbol olimpijskih iger 2016 v Riu de Janeiru.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Muzej bo stal na trenutno praznem pomolu Maua, vrata pa naj bi odprl leta 2014.

Pri načrtovanju muzeja je imela pomembno vlogo okoliška pokrajina, predvsem hrib San Benedeto. Kot je na predstavitvi načrtov dejal Calatrava, želijo v okolici muzeja, ki bo obiskovalcem ponudil lekcijo iz ekologije, urediti vrtove in promenado.

"Muzej ni le objekt, je mesto. Krajina je zelo pomemben element. Samostan Sao Benedeto mora ostati viden. Stavba mora biti horizontalna," besede arhitekta povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Muzej bo zgrajen na pomolu, okolico bodo zasadili z zelenjem. Uredili bodo vrtove, kolesarske steze in območje za rekreacijo. Dvonadstropna stavba bo imela zelo razgibano streho in fasado, zavzela pa bo skoraj celotno dolžino pomola. Jeklene konstrukcije na strehi, ki spominjajo na krila, bodo premične, namenjene pa bodo tudi izkoriščanju sončne energije.

To bo prvi muzej, ki bo posvečen prihodnosti. Obiskovalce bo spodbujal k razmisleku o našem odnosu do Zemlje in o vplivu naših dejanj na planet, je dejal fizik Luiz Alberto de Olivera, ki sodeluje pri projektu. "To bo izobraževalno orodje o naših trenutnih akcijah, ki bodo zgradile jutrišnji svet, o tem, kako bomo živeli leta 2050," je pojasnil.

Partnerji projekta so pariški muzej La Villette in Smitsonian Institution v Washingtonu in kalifornijska Akademijo znanosti.