Slovenija 6.5.2012 10:00

V Slovenski kinoteki izbor filmov režiserja Zvoneta Sintiča

Ljubljana, 6. maja - V Slovenski kinoteki bodo v ponedeljek obeležili 100. letnico rojstva režiserja Zvoneta Sintiča. Filmski večer bo ob 19. uri uvedel Sintičev kratki dokumentarni črno-beli film iz leta 1946 Vse za otroka, sklenila pa ga bo projekcija kratkega lutkovnega barvnega filma Don Pedro (1961). Program je pripravil Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS.

Ljubljana. Slovenska Kinoteka. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska Kinoteka.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Slovenska kinoteka. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska kinoteka.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na ogled bodo še Sintičevi kratki filmi: Dinar na dinar (1957), Pesem borb in zmag (1964), Prebrisani Jurček (1961), Slike z Loškega pogorja (1951), Ti si kriv (1961), Partizanske bolnice na Slovenskem (1948), Kurentovanje (1949), Lepote podzemlja (1952), Uporabno in lepo (1958) in Skrivnost (1959).

Režiser Zvone Sintič, rojen 27. maja 1912 v Ljubljani, se je podpisal pod več kot 40 kratkih filmov. Bil je prvi režiser t.i. "praške šole", saj je leta 1936 diplomiral na dramskem oddelku praškega konservatorija. Pred in po drugi svetovni vojni se je posvečal tudi gledališču.

Sintičev obsežen opus kratkih filmov odlikujejo različne tematike, dokazal se je kot odličen dokumentarist, avtor risanih filmov in reklamnih filmskih izdelkov, kot tudi avtor predstavitvenih, partizanskih, etnoloških, industrijskih in turističnih filmov, je zapisal vodja Slovenskega filmskega arhiva Alojz Tršan.

V Slovenskem filmskem arhivu hranijo celoten Sintičev filmski opus, ki ga je posnel v okviru produkcijskih hiš Triglav film in Viba film. Obenem razpolagajo tudi z njegovo bogato osebno zapuščino z gledališkega in filmskega področja, ki jim jo je izročil režiserjev sin Miklavž Sintič, so sporočili iz filmskega arhiva.