Svet 5.5.2012 5:30

Na arhitekturnem bienalu v Benetkah bo sodelovalo 55 držav

Benetke, 5. maja - Na 13. arhitekturnem bienalu v Benetkah, ki bo potekal pod motom Skupni temelji, bo sodelovalo 55 držav. Kurator bienala bo britanski arhitekt David Chipperfield. Arhitekt, širši javnosti poznan po čistih linijah svojih arhitektur, bo prvi Britanec, ki bo kuriral to mednarodno arhitekturno razstavo.

Na letošnjem bienalu bo predstavljenih 58 projektov, pod katere se podpisujejo 103 arhitekti, fotografi in drugi umetniki. Lokacije razstave bodo Arzenal in Vrtovi ter še nekaj drugih točk po mestu, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Med zvezdniškimi arhitekti, ki bodo sodelovali na letošnjem bienalu, so britanski arhitekt Zaha Hadid, v Manchestru rojeni arhitekt Norman Foster, švicarska oblikovalca Jacques Herzog in Pierre Meuron, nizozemski arhitekt Rem Koolhaas in Kazuyo Sejima z Japonske.

"Namen razstave je, da ponovno potrdi obstoj arhitekturne kulture, ki so jo soustvarili ne le posamezniki temveč tudi bogata dediščine različnih idej, združenih v skupni zgodbi," je dejal Chipperfield.

Prvič bo tokrat na bienalu sodelovalo pet držav - Angola, Kosovo, Kuvajt, Peru in Turčija.

Arhitekturni bienale v Benetkah bo potekal od 29. avgusta do 25. novembra.