Slovenija 3.5.2012 16:33

Umrl je cineast Peter Zobec

Ljubljana, 3. maja - V Ljubljani je v 80. letu starosti umrl slovenski filmski delavec, pomočnik režije, scenarist, organizator in režiser masovnih prizorov Peter Zobec, poroča spletni portal Siol. Zobca so, potem ko so na silo odprli vrata, v sredo zvečer gasilci našli mrtvega v stanovanju.

Portorož. Filmski delavec, pomočnik režije, scenarist, organizator in režise Peter Zobec. Foto: Andrej Klemenčič/STA Arhiv STA

Portorož.
Filmski delavec, pomočnik režije, scenarist, organizator in režise Peter Zobec.
Foto: Andrej Klemenčič/STA
Arhiv STA

Portorož. Filmski delavec, pomočnik režije, scenarist, organizator in režise Peter Zobec. Foto: Andrej Klemenčič/STA Arhiv STA

Portorož.
Filmski delavec, pomočnik režije, scenarist, organizator in režise Peter Zobec.
Foto: Andrej Klemenčič/STA
Arhiv STA

Peter Zobec se je rodil leta 1932 v Ljubljani. Pozneje se je s starši preselil v Beograd, kjer se je tudi šolal. Študiral je germanistiko in jugoslovansko literaturo. V Beogradu se je prvič srečal s filmom. Ko se je vrnil v Ljubljano, je začel prevajati dela slovenskih književnikov v srbohrvaščino. Bil je začetnik filmskih oddaj na RTV.

Sodeloval je pri mnogih slovenskih in jugoslovanskih filmih ter pri neštetih koprodukcijah. Ustvarjalno poznanstvo z Živojinom Pavlovičem in Boštjanom Hladnikom je iz poklicnih okvirov preraslo v pristno prijateljstvo.

Podpisal se je pod 13 kratkih in dokumentarnih filmov, njegova bogata biografija pa obsega tudi nekaj filmskih vlog. Uveljavil se je tudi kot prevajalec in pisec radijskih iger.

Za svoje delo je prejel nagradi za kamero in ton na festivalu kratkega in dokumentarnega filma v Beogradu leta 1986, na Festivalu slovenskega filma v Portorožu leta 2000 so mu podelili posebno priznanje za režijo množičnih prizorov v celovečernih filmih Mokuš in Nepopisan list, leta 2005 pa je prejel častno priznanje Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev za dragocen prispevek k slovenski filmski kulturi.

Leta 2007 je dobil še Badjurjevo nagrado za življenjsko delo. Hrvaški igralec Rade Šerbedžija je tedaj o njem dejal: "Peter Zobec je čudo filma...Človek, ki ni prenehal sanjati...Na smrt se je zaljubil v film...in podaljšal svoje otroštvo."

Igralka Nataša Barbara Gračner pa je za zloženko, posvečeno cineastu, tedaj dejala: "Prepričana sem, da ni stvari na svetu, ki je Peter ne bi počel strastno. In prav njegova občutljivost in neverjetna strastnost se tako fantastično zrcalita v njegovem delu, pa najsi gre za film, za njegove literarne prispevke ali za radijske režije."

Zobec se je dokazal tudi kot pisatelj. Pri Študentski založbi so leta 2006 izdali njegovo delo Od Krima do Krima, v katerem je Zobec, obenem glavni junak knjige, osvetlil košček slovenske filmske zgodovine.

Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev (DSFU) je s smrtjo Petra Zobca izgubilo "čudovitega prijatelja in izjemnega filmskega ustvarjalca, ki je film ljubil in mu bil popolnoma predan," so sporočili z društva in dodali, da je Zobec "svojo ljubezen živel od svojega prvega stika s filmom naprej".

Kot je v imenu društva še zapisala predsednica DSFU Iva Krajnc, jih bosta "njegov duh in neizčrpna ustvarjalna energija vedno spremljala in opominjala, kako pomemben je naš pristen in strasten odnos do filmske umetnosti v najširšem možnem pomenu".