EPK 2012 4.5.2012 12:10

Urbani sprehodi: Pešačenje kot spoznavanje okolice

Ljubljana, 4. maja - Inštitut za politike prostora tudi letos v sodelovanju z lokalnimi partnerji pripravlja urbane sprehode Jane's Walk. Ti bodo potekali 5. in 6. maja v Celju, Idriji, Kopru, Kamniku, Piranu, Škofji Loki in Ljubljani, namenjeni pa so ozaveščanju javnosti o pomenu pešačenja po vsakdanjih opravkih in o vplivu pešcev na urejanje mestnega prostora.

Ljubljana. Peška, sprehod, pločnik. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Peška, sprehod, pločnik.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Urbani sprehodi Jane's Walk so približno uro in pol dolgi vodeni sprehodi po mestnih četrtih, ki so namenjeni povezovanju prebivalcev s sosesko, spodbujanju pripadnosti območju bivanja in ozaveščanju o pomenu mestnih četrti. Obenem so priložnost za pogovor o težavah, s katerimi se dnevno soočajo stanovalci, omogočajo pa tudi oblikovanje pobud, kako soseske narediti privlačnejše in prijetnejše za življenje.

Inštitut za politike prostora je lani v okviru projekta Mreža za prostor in v sodelovanju z lokalnimi partnerji prvič pripravil urbane sprehode Jane's Walk v Ljubljani. Ti so potekali po Taboru, Spodnji Šiški, Zgornji Šiški in na Fužinah. Posameznih sprehodov se je udeležilo od deset do 50 ljudi.

Udeleženci sprehoda skozi Zgornjo Šiško med bloki ob Celovški in Šišenski so denimo ob tem ugotovili, da so zelenice ob blokih zanemarjene, da je odstranjenih veliko klopi in igral. Urbano opremo, kot so klopi in igrala, se navadno umika zaradi bojazni pred večernim zadrževanje mladih, kar so ocenili kot neprimerno.

Primeri dobrih praks namreč kažejo, da je potrebno mladostnike obravnavati kot enakovredne sogovornike, s čimer je vandalizem veliko lažje preprečiti. Če do njega kljub temu pride, pa je potrebno poškodovano opremo obnavljati. Podobno nesmiselno je zaklepanje otroških igrišč po zaprtju vrtcev, saj so ta lahko odlično zbirališče in prostor za druženje mladih družin, so ugotovitve udeležencev povzeli na Inštitutu za politike prostora.

V Ljubljani se bodo letošnji urbani sprehodi začeli s sprehodom po Murglah v soboto, 5. maja, ob 11. uri. Sprehodi bodo potekali še po območju Tobačne, Poljan, Most, Fužin in Kina Šiška. V Celju bo urbani sprehod potekal pod motom (O)živimo mesto, zbirno mesto pa bo pri Splavarju ob Savinji.

V Idriji so bodo udeleženci sprehodili po manj znanih idrijskih ulicah, v Kamniku po degradiranih območjih ob Kamniški Bistrici, v Kopru bodo spoznali pozabljene mikrososeske, urbani sprehod v Kranjski gori pa bo potekal pod motom Od parkirišč do smučišč. V Piranu vabijo na nočno hojo po neosvetljenem mestnem jedru, v Škofji Loki pa bodo udeleženci preverili možnost pešačenja po srednjeveškem mestnem jedru.

Ideja Jane's Walk se je porodila v Torontu, kjer so prve sprehode organizirali leta 2007. Od leta 2009 sprehode gosti tudi vedno več mest izven Kanade. Tako so lani organizirali že 511 sprehodov po 75 mestih v 15 državah.