Svet 6.5.2012 5:00

Salzburški teden muzejev bo brezplačno odprl vrata 36 ustanov

Salzburg, 6. maja - V avstrijski deželi Salzburg bo 36 muzejev v tednu od 14. do 20. maja ponudilo prost vstop za obiskovalce. V akcijo Salzburški teden muzejev, ki bo letos potekala tretjič, je vključenih 28 muzejev dežele Salzburg in osem večjih muzejev, ki delujejo na 15 lokacijah v samem mestu Salzburg.

Kot je na petkovi novinarski konferenci dejal predstavnik muzejev Wilfried Haslauer, tako kot lani tudi letos pričakujejo okoli 30.000 obiskovalcev. Pri tem jih po njegovi oceni tretjina prag muzejev prestopi prvič prav zaradi omenjene akcije, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Večina muzejev za teden od 14. do 20. maja napoveduje posebne dogodke. Tako bo denimo mogoče v muzeju, urejenem v Mozartovi rojstni hiši, poslušati glasbo, izvedeno na Mozartov osebni klavir, v Hiši narave pa napovedujejo multimedijski "Brain Show", na katerem se bo mogoče seznaniti z delovanjem možganov.

Ker se želijo izogniti prevelikemu izpadu dohodka od prodanih vstopnic, bodo nekateri muzeji prost vstop ponudili le ob določenih dnevih. Akcija se bo tako začela 14. maja v obeh muzejih, ki delujeta pod okriljem Mozarteuma. V torek bo vrata za obiskovalce brezplačno odprla Hiša narave in v sredo Keltski muzej v bližnjem Halleinu. V četrtek si bo mogoče brezplačno ogledati obe razstavišči Muzeja moderne, v petek pa vstopiti v Muzej stolnice.

V soboto bodo brezplačno odprti muzeji v mestu, v nedeljo, na mednarodni dan muzejev, pa vseh 43 lokacij, vključenih v akcijo Salzburški teden muzejev.