EPK 2012 7.5.2012 9:43

V maju in juniju številne predstavitve kitajske kulture

Maribor/Ljubljana, 7. maja - V počastitev 20. obletnice diplomatskih odnosov med Slovenijo in Kitajsko ter druge obletnice delovanja Konfucijskega inštituta Ljubljana bodo maja in junija v Sloveniji potekale številne prireditve z namenom spoznavanja kitajske kulture. Praznovanje se bo začelo danes v Mariboru z opernim spektaklom Odmev z Daljnega vzhoda.

Ljubljana. Kitajski znak, črke. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kitajski znak, črke.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Konfucijski inštitut Ljubljana. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Konfucijski inštitut Ljubljana.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Na številnih prireditvah bodo 5000 let staro civilizacijo predstavljali s petjem, igranjem na tradicionalne instrumente, likovno umetnostjo, akrobatskimi točkami, plesom in kulturo pitja čaja.

Dogajanje v Mariboru sodi v okvir Evropske prestolnice kulture (EPK), v kateri se bodo maja poleg Kitajske predstavile še Francija, Nemčija, Srbija, Turčija, Hrvaška in Madžarska. S Kitajske prihaja spektakel Odmev z Daljnega vzhoda, v katerem bodo umetniki iz Šanghaja in Čengduja predstavili sečuansko opero z znamenito menjavo mask, mečevanjem in bruhanjem ognja.

Predstava bo na ogled danes ob 19.30 v amfiteatru Druge gimnazije Maribor, v petek pa bo doživela ponovitev na odru Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Med 8. in 24. majem bo v ljubljanski galeriji Emporium na ogled razstava del kitajskih slikarjev z naslovom Tao v sozvočju z naravo. V atriju ljubljanske mestne hiše bodo med 10. in 30. majem postavili fotografsko razstavo na temo mesta Čengdu in province Sečuan. V galeriji Equrna pa bo 5. junija večmedijska predstava Čaj in voda avtorjev Huiqin Wang in Marka Mandiča.

Program v sklopu meseca kitajske kulture se bo končal 13. junija. Datum je skrbno izbran zaradi simbolnih povezav z življenjem Ferdinanda Avguština Hallersteina, ki je bil pomemben znanstvenik iz 18. stoletja in prvi Slovenec, ki se je preselil na Kitajsko in si tam ustvaril uspešno kariero, pojasnjujejo na Konfucijskem inštitutu, ki deluje v okviru ljubljanske ekonomske fakultete.