Slovenija 8.5.2012 4:00

Za začetek Druge godbe zmes irskega izročila, countryja in bluesa

Ljubljana, 8. maja - V Ljubljani se bo danes začel mednarodni festival Druga godba, ki bo že 28. zapored pripeljal glasbenike z različnih koncev sveta. V Klubu CD ga bo odprla francoska skupina Moriarty, zmes irske tradicionalne glasbe, countryja in bluesa. Do 26. maja bo sledilo še pet koncertnih večerov, med nastopajočimi bo ponovno portugalska skupina Madredeus.

Ljubljana. Programska knjižica festivala Druga godba. Foto: STA

Ljubljana.
Programska knjižica festivala Druga godba.
Foto: STA

Ljubljana. Programska knjižica festivala Druga godba. Foto: STA

Ljubljana.
Programska knjižica festivala Druga godba.
Foto: STA

Zavod Druga godba je letošnji festival pripravil z manjšo finančno podporo pristojnega ministrstva in Mestne občine Ljubljana, kljub temu pa organizatorji zagotavljajo, da bo program še vedno zelo kakovosten.

Eden od vrhuncev letošnje izvedbe bo v Veliki Britaniji delujoči Kolumbijec Quantic, ki bo 10. maja nastopil z britansko soul divo Alice Russell in novo zasedbo Combo Barbaro. Dva dni kasneje bo občinstvo po zaslugi Druge godbe spet lahko slišalo portugalsko zasedbo Madredeus, tokrat z novo pevko Beatriz Nunes.

Po nekajdnevnem premoru bo festival 22. maja postregel z dokumentarnim filmom o finskem harmonikarju Kimmu Pohjonenu. Na tradicionalnem afriškem večeru 24. maja bo mogoče spoznati plesno atrakcijo iz Tanzanije Jagwa Music, ki evropske odre osvaja s svojo groovy godbo, imenovano mchiruku. Istega večera pa se obeta še "latino-afriški žur" z Aureliom Martinezom iz Hondurasa in zasedbo The Garifuna Soul Band.

Uradno se bo Druga godba poslovila 26. maja, ko bo kot edina slovenska predstavnica nastopila Irena Tomažin, za zaključek pa bodo poskrbeli turški duo Erkan Ogun na kitari in Derya Türkan na mali turški violini kemanče ter mojstrica sevdalink iz BiH Almira z zasedbo.

Dodatni koncert bo 11. junija, ko bo v Cankarjevem domu v okviru festivala Nasmeh Koreje gostovala južnokorejska zasedba Tori Ensemble.