EPK 2012 8.5.2012 6:00

Francija v Mariboru z razstavo, hrano in znanostjo

Maribor, 8. maja - Z odprtjem razstave "druge strani" umetnin Augusta Rodina in Antoina Bourdella se bo danes v Evropski prestolnici kulture (EPK) pričel niz predstavitev francoske kulture. Francija bo v Maribor med drugim pripeljala še kuharja Rene-Pierra Gourauda, zvočnega umetnika Fouada Bouchoucho ter Nobelovega nagrajenca za kemijo Jean-Mariea Lehna.

Ljubljana. Nobelov nagrajenec za kemijo Jean-Marie Lehn. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Nobelov nagrajenec za kemijo Jean-Marie Lehn.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Nobelov nagrajenec za kemijo Jean-Marie Lehn. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Nobelov nagrajenec za kemijo Jean-Marie Lehn.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Francija bo imela eno najbolj obsežnih Kulturnih ambasad, kot se imenujejo predstavitve kultur posameznih držav v okviru EPK Maribor 2012. Program je pripravil Francoski inštitut Charles Nodier iz Ljubljane, zajema pa različne umetniške zvrsti.

Za začetek bodo danes v Vetrinjskem dvoru odprli razstavo Rodin/Bourdelle/Emo: Igra druge strani, na kateri Eric Emo predstavlja 50 fotografij notranjosti kipov francoskih kiparjev Augusta Rodina in Antoina Bourdella. "Želel sem se postaviti na drugo stran ogledala. Pokazati skrito stran kipov. Razkriti kalup za vlivanje brona. Videti Rodina črno-belo in Bourdella barvno. Vstopiti v intimni svet umetniškega dela," je zapisal Emo.

Francoska kulturna ambasada prinaša tudi umetniško rezidenco marsejskega umetnika Fouada Bouchouche, ki postavlja v središče svojih ustvarjalnih raziskav zvočne pojave odmeva in odboja. Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor pa bo ves mesec gostoval kuhar Rene-Pierre Gouraud, ki bo dijakom nudil učne ure tako v pripravljanju jedi kot pri učenju francoščine.

V Univerzitetni knjižnici Maribor bodo z razstavo osvetlili življenjsko pot francoske znanstvenice Marie Curie, 18. maja pa bo sledil obisk francoskega kemika, nobelovca, Jean-Mariea Lehna, ki bo na mariborski univerzi predaval o razsežnostih nanotehnologije.

V četrtek in petek bo pozornost namenjena francoskemu teoretiku Gillesu Deleuzu (1925-1995). O njem bodo predavali tako slovenski kot francoski strokovnjaki.

V Kinu Udarnik bodo do konca meseca predvajali francoske filme, v Lutkovnem gledališču Maribor pa bo v okviru festivala neodvisnega gledališča Prestopi na ogled predstava Diaphanie ali spomini neke vile.

Konec meseca bo Vetrinjski dvor gostil predstavnike več mest, ki so že ali še bodo gostila EPK, med njimi tudi francoska Lille in Marseille. Francoski vrvež v Mariboru se bo zaključil 31. maja s predavanjem poznavalca zgodb in mitov z vsega sveta Jean-Claudea Carrierea in predstavo Zborovanje ptic, ki jo je Jernej Lorenci pripravil na osnovi besedila omenjenega francoskega pisatelja.

V okviru EPK se bodo maja poleg Francije predstavile še Kitajska, Nemčija, Srbija, Turčija, Hrvaška in Madžarska.