Svet 8.5.2012 5:30

Riccardo Muti bo dirigiral koncertu za papeža Benedikta XVI.

Vatikan, 8. maja - Maestro Riccardo Muti je na svoji spletni strani naznanil, da bo skupaj z orkestrom in zborom rimskega opernega gledališča Teatro dell'Opera 11. maja v Vatikanu posebej za papeža Benedikta XVI. izvedel spored del Vivaldija in Verdija. Koncert je poklon italijanskega predsednika Giorgia Napolitana papežu ob sedmi obletnici pontifikata.

Hrvaška. Nekdanji papež Benedikt XVI. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška.
Nekdanji papež Benedikt XVI.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Papež Benedikt XVI. je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP velik ljubitelj klasične glasbe in tudi sam igra klavir.

Muti tokrat ne bo prvič dirigiral posebej za papeža. Že leta 1983 je v milanski Scali izvedel izbor Verdijevih skladb za papeža Janeza Pavla II.

Italijanski dirigent je sicer od leta 2010 glasbeni direktor Čikaškega simfoničnega orkestra, lani pa je bil imenovan za častnega doživljenjskega dirigenta rimskega Teatro dell'Opera.

Poleg Mutija bo to pomlad taktirko posebej za papeža Benedikta XVI. vihtel še en pomemben dirigent. Iz operne hiše La Scala so minuli teden sporočili, da bodo ob papeževem obisku Milana 1. junija priredili poseben koncert, na katerem bodo pod dirigentskim vodstvom Daniela Barenboima izvedli Beethovnovo Deveto simfonijo.