EPK 2012 8.5.2012 9:39

V Maribor prihaja Ulay z instalacijo na temo vode

Maribor, 8. maja - Po belgijskem umetniku Janu Fabreu prihaja konec tedna v Maribor kot Evropsko prestolnico kulture (EPK) še nemški performer Ulay. Konceptualni umetnik in ena ključnih osebnosti evropskega umetniškega performansa bo v mariborskem Sodnem stolpu postavil instalacijo s provokativnim naslovom Čigava je Voda? / Whose water is it?.

Ulay, ki se s svojimi fotografskimi stvaritvami in performativno umetnostjo uvršča v vrh sodobne umetnosti, bo svoje polletno ustvarjalno bivanje v EPK posvetil vprašanju dostopnosti naravnih virov, predvsem vode.

Umetniško rezidenco bo začel v soboto z odprtjem tridelne instalacije v Sodnem stolpu, ki bo na ogled do oktobra. Na pročelje stolpa bo v sodelovanju s francoskim umetniškim kolektivom Societe Realiste postavil svetlobni napis "Whose water is it?", ki bo odseval na površini reke Drave. V zgornjem nadstropju bo postavljena velika železna plošča z zbiralnikom, v katerega bo počasi kapljala voda s stropa.

V spodnjem nadstropju pa bo umetnik kot diametralno nasprotje umestil razgreto železno površino, na kateri bodo kapljice ob dotiku izhlapele. "Delo predstavlja dualizem evropske kulture, ki loči materijo od duše in dobro od zlega," pojasnjujejo na zavodu Maribor 2012.

Ulay, s pravim imenom Uwe Laysiepen, se je rodil leta 1943 v nemškem Solingenu. Leta 1968 se je preselil v Amsterdam, kjer je študiral fotografijo. Z videom, performansom in instalacijami se je začel intenzivneje ukvarjati leta 1974, ko je pri izvedbi radikalnih telesnih praks začel sodelovati z znano avtorico performativne umetnosti Marino Abramović.

Njegovo trenutno ustvarjanje je osredotočeno na vprašanja o pitni vodi in z njo povezano problematiko. Ulay živi in deluje v Ljubljani, kjer je leta 2010 soustanovil zavod Nastati. V okviru EPK bo poleg instalacije v Sodnem stolpu pripravil še interaktivno spletno galerijo Earth Water Catalogue / Katalog Voda Zemlja.