Svet 8.5.2012 15:57

Švedska glasbena nagrada polar letos Yo-Yo Maju in Paulu Simonu

Stockholm, 8. maja - Svetovno priznani kitajsko-ameriški violončelist Yo-Yo Ma ter ameriški pevec, tekstopisec in kitarist Paul Simon sta letošnja dobitnika glasbene nagrade polar, so danes sporočili na Švedskem, kjer jo podeljujejo. Nagrado, vredno milijon kron (dobrih 110.000 evrov), jima bo 28. avgusta v Stockholmu izročil švedski kralj Carl XVI. Gustaf.

Violončelist Yo-Yo Ma - rodil se je v Parizu kitajskim staršem, odrasel pa je v ZDA - je svojo virtuoznost in srce posvetil glasbenemu raziskovanju. S svojim violončelom in radovednostjo je združil ljudi z vseh kontinentov, je svojo odločitev utemeljila žirija.

Za 70-letnega Paula Simona pa je žirija vztrajala, da si nihče drug bolj ne zasluži pridevka "tekstopisec svetovnega kova". Že pet stoletij gradi mostove ne le čez nemirne vode, ampak čez vse oceane, saj s svojo glasbo spaja kontinente. Žirija je pri tem imela v mislih njegovo svetovno uspešnico "Bridge over Troubled Water" iz 60. let prejšnjega stoletja, ko je bil član slavnega dueta z Artom Garfunklom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Z dovršenostjo, inovativnimi aranžmaji in provokativnimi besedili, ki nikoli ne obidejo duha časa, je Paul Simon ustvaril knjižnico pesmi, ki bo ostala odprta prihodnjim generacijam," se je strinjala žirija.

Nagrado polar, največjo švedsko glasbeno nagrado, je leta 1989 ustanovil menedžer švedske skupine ABBA Stig Anderson. Podeljujejo jo od leta 1992, ko jo je prejel bivši član skupine The Beatles Paul McCartney.

Med kasnejšimi dobitniki so bili ameriški jazzist Dizzy Gillespie, Elton John, Peter Gabriel, skupina Pink Floyd ter italijanski skladatelj in dirigent Ennio Morricone. Lani sta jo dobila Kronos Quartet in ameriška rock poetinja Patti Smith.