EPK 2012 9.5.2012 4:00

V Mariboru premiera Fabrove predstave o takšnih in drugačnih drogah

Maribor, 9. maja - V mariborski Evropski prestolnici kulture (EPK) bo danes svetovna premiera predstave Droge so me obdržale pri življenju v režiji Jana Fabra. Pripravil jo je kot poklon plesalcu in koreografu Antonyju Rizziju, ki v predstavi tudi nastopa. V njej govori o bitki za preživetje s pomočjo drog, s kakršno se sooča človek z aidsom.

Maribor, SNG Maribor. Svetovna premiera predstave Droge so me obdržale pri življenju v režiji Jana Fabra s solo plesalcem in koreografom Antonyjem Rizzijem. Plakat. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, SNG Maribor.
Svetovna premiera predstave Droge so me obdržale pri življenju v režiji Jana Fabra s solo plesalcem in koreografom Antonyjem Rizzijem.
Plakat.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Premiera, ki je na sporedu danes ob 20. uri v dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor, predstavlja vrhunec gostovanja belgijskega vsestranskega umetnika Jana Fabra v EPK.

Fabre je besedilo za dramo začel pisati pred petimi leti, ko je bil Rizzi diagnosticiran kot HIV pozitiven. Kot je dejal, je predstava "poklon Rizzijevemu pogumu in človeku, ki se sooči s svojo boleznijo in svojo spolno usmerjenostjo", oziroma zgodba o "preživetju ob zakonitih in nezakonitih drogah".

Edini nastopajoči v predstavi je prav ameriški plesalec in koreograf Rizzi. Skupaj s Fabrom sta ustvarila že več odmevnih projektov, tokratni pa govori o življenju med ekstazo in breznom, o junaku, ki potrebuje droge tako za zdravljenje kot za užitek.

Fabre in Rizzi sta se srečala leta 1990, ko je Rizzi kot plesalec in asistent deloval z vodilnim imenom sodobnega baleta Williamom Forsythom in Frankfurtskim baletom.