EPK 2012 9.5.2012 12:39

Prireditev Piše se leto še naprej v skladu s tradicijo

Maribor, 9. maja - V Mariboru bo sredi junija že 20. leto zapored potekala prireditev Piše se leto. Čeprav so organizatorji zaradi Evropske prestolnice kulture (EPK) sprva želeli pripeljati velika mednarodna glasbena imena, so se naposled odločili, da sledijo tradiciji prejšnjih let. Letos bodo nastopili Siddharta, Hladno pivo, Prljavo kazalište in Partibrejkers.

Prireditev je bila na svojem začetku namenjena predvsem dijakom in študentom kot svojevrsten zaključek šolskega leta in uvod v Festival Lent, a je kmalu prerasla okvire. Zdaj jo obiskujejo Mariborčani vseh generacij. V 20 letih se je na koncertih zbralo več kot 165.000 obiskovalcev, največ leta 1999, ko so našteli 15.000 obiskovalcev.

Prireditev so sprva prirejali na prostem na Snežnem stadionu, a so se zaradi številnih vremenskih težav preselili pod streho. Tudi letos bo potekala v Ledeni dvorani na Taboru, kjer pričakujejo okoli 5000 obiskovalcev.

Na Piše se leto 2012, ki bo 15. junija, so sprva želeli povabiti imena svetovnega slovesa, kot so Limp Bizkit in Offspring, a bi bil to besedah producenta Smiljana Krežeta iz družbe Pro Music prevelik finančni zalogaj. Na koncu so se odločili, da ostanejo zvesti tradiciji rockovske glasbe iz držav nekdanje Jugoslavije, je pojasnil na današnji novinarski konferenci v Mariboru.

Nastopili bodo stari znanci te prireditve Siddharta iz Slovenije, Hladno pivo in Prljavo kazalište s Hrvaške ter Partibrejkers iz Srbije.

Piše se leto letos sodi v okvir EPK, ki v teh dneh krepi glasbeni program na prostem. V zadnjih dveh tednih so že zaživeli štirje odri, v prihodnjih dneh pa naj bi začeli delovati še trije. "Ideja je, da je vsak dan dejaven vsaj en oder," je pojasnil Milan Gregorn iz zavoda Maribor 2012.

Že od začetka EPK deluje Klub 2012, ki v jazz klubu Satchmo in še na nekaterih drugih prizoriščih ponuja bogat glasbeni program. Med dosedanjimi vrhunci je bila zasedba 2 Cellos, za 1. junij pa so napovedali kultno ameriško umetnico Laurie Anderson.

Koncert DJ Umeka s simfoniki, ki so ga napovedovali za začetek poletja, odpade.