Svet 10.5.2012 6:00

Nagrada princa Asturije za umetnost španskemu arhitektu Moneu

Oviedo, 10. maja - Ugledna španska nagrada, nagrada princa Asturije, bo letos na področju umetnosti ostala v domovini. Njen dobitnik je španski arhitekt Rafael Moneo. Moneo velja za enega najpomembnejših sodobnih avantgardističnih arhitektov, je v sredo v Oviedu na severu Španije sporočila žirija. Nagrajenec je prav tega dne dopolnil 75 let.

Moneo velja za enega najbolj profiliranih predstavnikov novejše španske arhitekture. V svojih delih združuje estetiko in uporabnost, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po njegovih načrtih so med drugim razširili železniško postajo Atocha v Madridu, letališče v Sevilli, kongresni center Kursaal v San Sebastianu in Muzej moderne umetnosti v Stockholmu.

Za svoje delo je že prejel nekaj pomembnih arhitekturnih nagrad, denimo nagrado Pritzker (1996), švedsko nagrado "Rolf Schock" (1993), nagrado "Antonio Feltrinelli" (1998) in nagrado "Mies van der Rohe" (2001), ki jo podeljuje Evropska unija.

Za omenjeno špansko nagrado je bilo nominiranih 39 kandidatov iz 25 držav. Slovesna podelitev bodo jeseni v Oviedu, nagrajencu jo bo izročil španski prestolonaslednik, princ Felipe.

Nagrade princa Asturije vsako leto podelijo v osmih kategorijah, vsaka je vredna 50.000 evrov. Za umetnost so jo v zadnjih letih dobili italijanski dirigent Riccardo Muti, ameriški kipar Richard Serra in britanski arhitekt Norman Foster.