Slovenija 10.5.2012 15:10

Žiriji za Veronikino nagrado bo predsedoval pesnik Milan Vincetič

Celje, 10. maja - Žiriji za podelitev Veronikine nagrade za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji bo letos predsedoval pesnik Milan Vincetič. V njej sta še komparativistka Alenka Jovanovski in Gregor Podlogar iz uredništva za kulturo Radia Slovenija, so sporočili organizatorji iz celjske družbe Fit media.

Na prvi seji se je žirija seznanila s pregledom izdanih pesniških zbirk v času od lanskega junija do letošnjega maja. V tem obdobju je izšlo okrog 270 pesniških zbirk. Vendar so med njimi tudi izbori in zbirke za otroke, ki jih žirija skladno s pravilnikom o podelitvi Veronikine nagrade ne upošteva.

Žirija bo do začetka julija izbrala pet nominirancev, Veronikino nagrado pa bodo dobitniku podelili na celjskem Starem gradu 21. avgusta.

Nagrada je vredna 4000 evrov bruto, podeljuje pa jo Mestna občina Celje. Lavreat prejme tudi posebno listino celjske občine. Doslej so Veronikino nagrado prejeli: Iztok Osojnik, Aleš Šteger, Josip Osti, Ciril Zlobec, Marjan Strojan, Milan Jesih, Miklavž Komelj, Milan Dekleva, Erika Vouk, Ivo Svetina, Ervin Fritz, Taja Kramberger, Tone Pavček, Jože Snoj, Andrej Medved in Barbara Korun.

Ob lanski 15-letnici nagrade je Fit media izdala antologijo Pesmi Parnasa z izborom poezije vseh lavreatov, njihovimi avtobiografskimi zapisi in razmišljanjem o poeziji v današnjem času.